Budgetbeslut skapar oro i branschen – flera bostadspolitiska stöd slopas

Budgetbeslut skapar oro i branschen – flera bostadspolitiska stöd slopas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Riksdagen har, i samband med beslut om statens budget för 2019, beslutat att avveckla vissa av de bostadspolitiska stöden. Investeringsstöd för hyresrätter och stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder är två av stöden som omfattas.

Den 12 december beslutade riksdagen om ramarna för statens utgifter 2019 samt förändringar inom skatte- och avgiftsområdet. Enligt beslutet kommer drygt 4,7 miljarder kronor av statens budget för 2018 gå till utgiftsområdet Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik. Riksdagen sa ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Inga nya ansökningar beviljas efter årsskiftet

Förslaget innebär att stödet för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer, stödet till kommuner för ökat bostadsbyggande och stödet för investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande på sikt kommer att avvecklas. Även stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden och stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder avvecklas.

Beslutet innebär att inga nya ansökningar om stöd kommer att beviljas efter den 31 december 2018. Den som innan årsskiftet 2018/2019 har fått beslut om stöd kommer inte påverkas, enligt ett informationsmeddelande på regeringens hemsida. Om åtgärderna utförs enligt villkoren i beslutet om stöd kommer pengarna betalas ut som planerat.

Slår hårt mot unga

Beslutet har mötts av hård kritik från branschen. Slopat investeringsstöd för hyresrätter slår hårt mot unga och ekonomiskt utsatta grupper, menar Riksbyggens bostadspolitiske expert Cattis Carlén.

– Det är besvärande att investeringsstödet dras in med kort varsel. De grupper som påverkas är de som redan idag har det tufft på bostadsmarknaden, unga personer och hushåll med svagare ekonomi. Hyresnivåerna per månad i en trerummare blir 1 250 kronor dyrare i Luleå, 1 900 kr dyrare i Helsingborg och 2 100 kr dyrare i Stenungsund när stödet försvinner.

Investeringsstödet, som reformerades tidigare i år, öppnade en möjlighet att bygga hyresrätter med hyresnivåer som betydligt fler har råd att efterfråga, menar  Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen.

– Nu förändras förutsättningarna för att bygga hyresrätter i små och medelstora kommuner, vilket gör det än mer akut att få till en långsiktig och bred politisk uppgörelse om förutsättningarna bostadsmarknaden.

Risk att flera bostäder inte blir av

Skövdebostäder är en annan aktör som kommenterat beslutet. De menar att det slopade investeringsstödet får till följd att specifika projekt riskerar att inte kunna fullföljas. I Skövde äventyrar detta nu projektet Kurorten med 132 studentlägenheter som kan missa 43 miljoner kronor, 26 % av projektkostnaden, uppger bostadsbolaget i ett pressmeddelande.

– Utan investeringsstödet blir kalkylen omöjlig att få ihop. Det skulle innebära alldeles för höga hyror för en student. Detta gör att vi kan bli tvungna att ställa in projektet om inte Länsstyrelsen och Boverket hinner bevilja vår ansökan före årsskiftet, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

Upphandlingen är klar och bygglovet beräknas vinna laga kraft den 27 december. Ambitionen var att sätta spaden i marken i vår.

– Men nu kan vi alltså förmodligen inte räkna med de 43 miljoner kronorna i investeringsstöd, alltså 26 % av kostnaden för projektet, och därför är det som sagt högst osäkert om vi kan genomföra projektet överhuvudtaget. Mycket olyckligt om det blir så eftersom studentbostäder verkligen behövs, säger Dan Sandén.

Det abrupta stoppet för investeringsstödet påverkar många projekt i Sverige konstaterar allmännyttans branschorganisation SABO.

– Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av, säger SABOs vd Anders Nordstrand. Ett flertal bostadsföretag har redan ansökningar inne eller håller på att förbereda nya ansökningar. Det handlar sammantaget om ett stort antal bostäder runtom i Sverige där allt är färdigplanerat och det i princip bara är att sätta spaden i marken.

Bostadsföretagens investeringskalkyler bygger i dessa fall på att företaget ska få ett investeringsstöd.

– Utan detta stöd går kalkylerna inte ihop. Risken är därför stor att de här bostäderna, med rimliga hyror, aldrig kommer att bli byggda.

Oro för hyresgäster

Att stödet för energieffektivisering och renovering dras in kommer att få konsekvenser för hyror i nyproduktionen, menar Hyresgästföreningen.

– Investeringsstödet är ett bostadspolitiskt verktyg som verkligen fungerat där staten stått för en del av risken kombinerat med att hyresgästen fått en rimlig hyra. Fram till nu har 20 000 lägenheter beviljats investeringsstöd, vilket innebär att hyresrätter med rimliga hyror som människor har haft råd att efterfråga byggs. Att nu stödet försvinner efter nyår utan att någon konsekvensanalys kommer få stora följder på hyrorna i nyproduktionen, säger Erik Elmgren förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Även Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle kommenterar beslutet som de menar skapar oro för hyresgästers situation.

– Stödet har i många fall varit skillnaden mellan att tvingas flytta och kunna bo kvar och har resulterat i att vi lyckats få till en hyfsad hyresnivå i flera ombyggnationer i regionen, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen Aros Gävle. Många ombyggnationer står på tur hos oss och vi hade hoppats att hyresgästerna även fortsättningsvis kunnat få ta del av stödet. Nu ser det inte så ut och det oroar oss djupt.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.