Brandsäker takisolering för solpaneler

Brandsäker takisolering för solpaneler

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Solpaneler på tak bidrar till hållbar och tillgänglig elproduktion, men det ställer samtidigt höga krav på takets konstruktion. Stenullsproducenten ROCKWOOL lanserar nu Toprock Dura System, ett isoleringsssystem för låglutande tak som är designat för solpaneler.

”Det är ett obrännbart isoleringssystem som är testat för att klara hög belastning under lång tid. Dessutom är det tillverkat med fossilfria bränslen vilket kan gynna projekt med höga miljökrav”, säger Robert Nykvist, Teknisk Rådgivare på ROCKWOOL.

Intresset för att investera i solpaneler fortsätter att stiga i Sverige. Antalet installationer ökade, enligt Energimyndigheten, med 46 % från år 2020 till år 2021 och utvecklingen har fortsatt i samma riktning under 2022. Även om fördelarna är många, ställer solpaneler höga krav på taket gällande bland annat brand och tryckhållfasthet.

Det specialanpassade produktsystemet som ROCKWOOL lanserar heter Toprock Dura System och klarar av 60 kPa, vilket är hög belastning under lång tid. Precis som all isolering från ROCKWOOL är systemet tillverkat av obrännbar stenull. Brandmotståndet är en aspekt som ROCKWOOL menar kommer bli allt viktigare. Solpanelsanläggningar tillför mer elektronisk utrustning på taket vilket innebär en förhöjd brandrisk.

Möter höga miljökrav

”Vid händelse av brand kan solpaneler leda till att isoleringen på taket utsätts för högre temperaturer jämfört med andra tak. Toprock Dura System kan tack vare stenullens obrännbara egenskaper minska risken för att en brand sprider sig till andra delar av byggnaden och på det sättet bidra till att skydda både de som vistas i byggnaden och räddningspersonal som ska arbeta på platsen”, säger Robert Nykvist.

Annons

Eftersom produktsystemet produceras med fossilfria bränslen har det, precis som alla ROCKWOOLs produkter inom byggisolering, konkurrenskraftiga EPD:er. ROCKWOOL skiftade till biogas och grön el vid tre av fyra nordiska fabriker under slutet av 2020 och kunde efter det uppnå ett halverat klimatavtryck.
”Många byggnader som installerar solceller har höga miljökrav och arbetar med miljöcertifieringar. Därför kommer produkternas EPD:er att bli viktiga i de här projekten”, förutspår Robert.

Toprock Dura System är en taklösning bestående av lameller och 30 mm Toprock Takboard. Eftersom tryckhållfastheten hos Toprock Dura System är 60 kPa kan man installera de flesta solpanelssystem på taket. Produkterna är framställda av obrännbar, fukt- och vattenavvisande ROCKWOOL stenull och levereras sampaketerade på miljöpall emballerad i återvinningsbar plastfolie.

Toprock Dura System kompletterar ROCKWOOLS taksortiment som erbjuder ett brett utbud för att täcka många olika typer av taklösningar. Det finns lösningar för allt från vanlig platt isolering och olika falluppbyggnader till mer krävande användning med solpaneler, gröna tak eller terrasser.

Hela sortimentet bygger på effektiv installation och en hög nivå av service.
“Vi hjälper våra kunder med ritningar och beräkningar för att kunna välja rätt isoleringslösning för deras behov. Baserat på vikten på solpanelerna kan vi hjälpa till att dimensionera isolering och fötterna som panelerna står på för att få en långsiktigt hållbar helhet. Vi är övertygade om att Toprock Dura kommer vara lösningen för många av de mer krävande taken”, avslutar Robert.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.