Böljande keramik formar café på Nordbygg

Böljande keramik formar café på Nordbygg

ANNONS

Annons

Vinnarna av Nordbyggs tävling för arkitektstuderande, arkitekttävling Nya ögon på… är korade. Det vinnande förslaget, som denna gång utgår från materialet byggkeramik, har tagits fram av tre sistaårsstudenter på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

Tävlingen genomfördes i ett samarbete mellan Stockholmsmässan, Byggkeramikrådet och Sveriges Arkitekter. Tidigare har de tävlande arkitektstudenterna fått arbeta med trä, stål, glas, betong och plast och denna gång var alltså byggkeramik i fokus.

Tävlingsuppdraget är att skapa ett café av byggkeramik för Stockholmsmässans entréhall under Nordbygg den 21–24 april 2020. Det vinnande bidraget ”Bind ihop bandet” som också uppförs på mässan, utgörs av ett 80 centimeter brett keramikbeklätt band som binder samman caféentré, caféområde och cafédisk. De tre arkitektstuderande Oscar Landing, Johannes Henriksson och Fanny Tersmeden från Arkitekthögskolan vid Umeå universitet ville använda materialet på ett nytt sätt och ge det en mjuk böljande form som om det vore textil.

Den främsta utmaningen var att skapa ett fungerande modulärt system som möjliggör ett enkelt uppförande och även demontering av konstruktionen.

– Det skulle vara roligt om caféet kunde få leva vidare på annan plats efter mässan. Därför var en bärande tanke att det trots materialet skulle vara möjligt att någorlunda enkelt demontera, förklarar Johannes Henriksson.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.