Boende för äldre intill Råbysjön blev vinnande tävlingsbidrag

Visualisering av Riksbyggens vinnande förslag för byggrätten Najaden. Illustration: Jaenecke Arkitekter AB

Boende för äldre intill Råbysjön blev vinnande tävlingsbidrag

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fem huskroppar utgör ett boende för äldre och pryds med inslag av gröna torgytor och innergårdar samt med naturlig koppling till den nya Kajpromenaden längs Råbysjön. Det ska Riksbyggen skapa på fastigheten Najaden. Onsdagen den 17 januari utsågs företaget till vinnare av markanvisningstävlingen för området.

Tävlingen utlystes i maj 2023 av Lunds kommun. Den 17 januari 2024 utsåg kommunstyrelsen Riksbyggen till vinnare med ett koncept där fokus ligger på boende för äldre med utökad service. Bland fem inskickade tävlingsbidrag bedöms Riksbyggens förslag bäst motsvara kriterierna inom områdena boendekoncept för äldre, arkitektur, klimatneutralitet, blandstad och genomförbarhet.

– I Lund ska man leva gott och tryggt hela livet. Med det här projektet skapas attraktiva och trygga bostäder för äldre samtidigt som Riksbyggen tar ett långsiktigt ansvar genom ett aktivt hållbarhetsarbete, säger Anders Almgren (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Inspiration från havet

I juryns motivering beskrivs det vinnande bidraget som ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta för det framtida boendet. Vidare har Riksbyggen ett beprövat koncept för bostadsrätter för åldersgruppen 55+ i form av Bonum, som erbjuder attraktiva och tillgängliga bostäder, kombinerat med en värd som anordnar aktiviteter och erbjuder individuellt anpassade tjänster.

Riksbyggens planerar att bygga fem huskroppar med inslag av gröna torgytor och innergårdar med naturlig koppling till den nya Kajpromenaden längs Råbysjön. Huskropparna utformas på ett som knyter an till platsens omgivning med vitputsade fasader med inslag av rött tegel. Inspiration för arkitekturen är tagen från havet och sommaren med fokus på återbrukade material. Med inbyggda lösningar hoppas Riksbyggen att bygget på Najaden placerar sig i framkant när det gäller låg klimatpåverkan och hög miljönytta.

Hållbarhet och återbruk viktiga parametrar i bygget

– Det märks i Riksbyggens bidrag att de har ett beprövat boendekoncept för äldre, med en värd som är en del av konceptet. Det är extra roligt att se projektets starka fokus på synlig hållbarhet där återbruk genomsyras i fasaden, och ett projekt som har höga ambitioner om att skapa platser för människor att mötas på med Råbysjön som granne, säger Karin Lindberg, exploateringsingenjör och tävlingssekreterare på Lunds kommun.

Fastigheten har en markareal om cirka 4 370 kvadratmeter med möjlighet till cirka 8 150 kvadratmeter så kallad bruttototalarea. Marken ägs i dag av Lunds kommun och kommer genom markanvisning att säljas vidare till den vinnande byggaktören. Köpeskillingen för fastigheten blir 52 miljoner kronor.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.