• Thursday , 30 May 2024


STENSÄKERT HUSBYGGE MED LÄTTBETONG

STENSÄKERT HUSBYGGE MED LÄTTBETONG

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Artikeln publicerades först i Aftonbladets specialutgåva ”Hus & Villa” inför den årliga byggmässan i Malmö 2019. s


”Våra produkter har mått som gör dem lätta att anpassa till varandra, vilket gör ditt husbygge lika enkelt som att bygga ett hus av legobitar”, säger Jörgen Laserow, försäljningsrepresentant på Bauroc som grundades 2001 och är norra Europas största producent av lättbetong.

Redan Bror Duktig i sagan visste att ett stenhus är helt överlägset när Stora Stygga Vargen kommer för att pusta och frusta. Men det är inte bara i Walt Disneys värld det är värt att satsa på mineraliska material för stabila husväggar.

Lättbetong kanske inte låter så charmigt eller romantiskt, men materialet har onekligen massor av fördelar. Produkterna håller den högsta graden av brandsäkerhet och är ett allergifritt byggmaterial på grund av av dess uppbyggnad av mineraliska råvaror. Andra konstruktioner har plastfolie i väggarna vilket gör att huset inte kan ”andas”, till skillnad från lättbetongen som istället bidrar till ett behagligt inomhusklimat. Dessutom är materialet effektivt ljuddämpande och ger en tyst boendemiljö även om du bor granne med E4:an. Ett stenhus i lättbetong blir dessutom väl isolerat och ger låga driftkostnader. Man vill ju inte få ont i magen varje gång elräkningen dimper ner i brevlådan.


›› Att handskas med stenmaterial låter kanske svårt och besvärligt, men faktum är att våra produkter är väldigt lätta att bearbeta. ‹‹Jörgen Laserow, Bauroc


Som en av de ledande i branschen så tillverkar Bauroc sina komponenter i Estland och exporterar till hela Norden, Baltikum, Tyskland, Polen och Storbritannien. Produkterna är godkända i BVB (Byggvarubedömningen). Bauroc erbjuder produkter för husbyggnationer där man använder blockprodukter, bjälklag, trappelement men har även liggande väggelement för industrisidan. Det vanligaste ytterväggsblocket är ECOTERM+ vilket också innehåller mest luft. Jörgen skojar och säger:

– Ju mer luft vi säljer desto nöjdare kunder! Ju mer luft, desto bättre isolervärde.

Den internationella termen för lättbetong är för övrigt AAC (Autoclaved Aerated Concrete). ”Byggklossarna” har porer som mäter 0,5 till 2 mm vilket gör att materialet kan andas, absorbera fukt och ackumulera värme. ECOTERM+ har ytterligare en stor fördel för husbyggare, berättar Jörgen Laserow:

– Att handskas med stenmaterial låter kanske svårt och besvärligt, men faktum är att våra produkter är väldigt lätta att bearbeta. Lättbetong är faktiskt mycket mer lätthanterligt än trä!

Ett stenhus håller i generation efter generation, och dessutom finns ännu ett plus som Jörgen Laserow gärna vill framhålla:

– Materialet ger en väldigt stabil och solid känsla. Du kan smälla igen en dörr utan att det skallrar i hela huset.

Baurocs helhetslösning för husbygge omfattar enskikts ytterväggar av ECOTERM+ block utan tilläggsisolering, bärande innerväggar av CLASSIC, HARD eller ACOUSTIC-block, lätta innerväggar av ELEMENT-skivor, balkar för montering ovanför dörröppningar och fönster, samt mellanbjälklag och takelement. Allt som behövs för att plocka ihop en Lego-byggsats i full skala med oändliga möjligheter.

Den som vill ha idyllisk svensk Bullerbyn-image på sitt nya lättbetonghus kan välja att klä fasaden med röd träpanel, vita knutar och snickarglädje. Annars kan kunderna klä huset med tegel, puts, aluminium, faner eller vad man vill, med trygg förvissning om att man har en stensäker borg under ytan. Detta tillsammans med fönster och dörrar som kunderna kan köpa genom Baurocs samarbetspartner Byggsmart 24 AB. Via samarbetet med Byggsmart har Bauroc även överlåtit rättigheterna att sälja puts till deras kunder. Jörgen rekommenderar Caparol som har fantastiskt fina produkter som passar väldigt bra med lättbetongen.

Vi har även pratat med en av Baurocs kunder, Povilas Bruzgulevicius på JPD Group som gärna framhåller Bauroc som helhetsleverantör. Han säger att de har koll på logistiken och servicen som de levererar kommer ingen av hans tidigare lättbetongleverantörer i närheten av.

– Vi har fått så otroligt bra service av Bauroc och det finns aldrig något problem som inte går att lösa. En gång såg de till att vi fick leverans dagen efter vi lade beställning, vi hade panik men Jörgen och hans estländska kolleger löste leverans från fabrik på en dag, helt makalöst!

Povilas säger att han under det senaste halvåret fått cirka 25 fulla bilar med material och kvaliteten på blocken är fantastiskt bra. Till detta ska tilläggas det låga U-värdet på 0,20. Det finns även block med U-värde på 0,15 för lågenergihus men då blir väggarna 50 cm tjocka, säger Povilas och avslutar med att säga att han aldrig varit så nöjd med en leverantör.

– Varför använda någon annan leverantör när Bauroc finns?

Vill du veta mer? Besök www.bauroc.se

Text: Thomas Wiman

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Bauroc