• Thursday , 30 May 2024


180° utsikt, 100% god smak

180° restaurang i Tallinn

180° utsikt, 100% god smak

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

180° är namnet på en nyöppnad fin dining restaurang med förtrollande havsutsikt i den historiska Noblessner hamn i Tallinn, Estland som designats av den estniska Arkitekturbyrån PLUSS OÜ. Härifrån erbjuds en 180 graders utsikt från köket placerat mitt i matsalen. Inredningsarkitektbyrån A3 har skapat en mysig interiör med hjälp av böjda väggar som byggdes med bauroc´s lättbetongblock. Enkelheten med lättbetongens bearbetningsbarhet, dess miljövänlighet samt styrkan i materialet har varit avgörande i materialvalet.

Restaurangbesökaren är i centrum av uppmärksamheten: gästerna leds till loungen där förfriskningar serveras och där chefskocken Matthias Diether som belönats med en Michelin-stjärna presenterar restaurangen. När man går in i matsalen och kollar runt får man en wow-effekt: rymligheten, högt i tak, böjda väggar. ”Det är säkert intressant för gästen att kockarna är som på en scen och alla kan ta del av deras bidrag och ansträngning,” beskriver Kairi Normak, restaurangens representant, erfarenheten.

”Chefskocken Matthias önskan var att designen av rummen skulle vara bakgrunden för kulinariska konster och inte skulle dominera,” tillägger inredningsarkitekten Aet Seire från inredningsarkitektbyrån A3, Tallinn. ”Därför gav vi också upp idén om en färgfest, undvek ultramoderna lösningar och föredrog gamla och ärliga material.”

Konstruktionen av restaurangen inleddes under våren 2018, överlåtelse-mottagningshandlingen skrevs den 1 augusti samma år och idag, när man tagit emot gäster i nästan ett år, är både kunden, inredningsarkitekten och byggaren fantastiskt nöjda över det samlade resultatet.

Effektfulla böjda väggar gjorda av bauroc block

Den största utmaningen för byggaren var placeringen av tekniska system i mycket trånga förhållanden. ”Som under motorhuven på en Mercedes,” beskriver Taavi Kotkas, projektansvarig på AS Merko Ehitus Eesti, för det genomförda jobbet. ”Ventilationsenheterna är belägna bakom taket på biutrymmen och endast efter att de stora aggregaten installerats kunde vi aktivt börja bygga väggarna.”

Designen och inredningen av restaurangen gjordes av inredningsarkitekten Aet Seire och Hillar Mänd från  inredningsarkitektbyrån A3. Tack vare deras detaljerade ritningar visste byggaren exakt vad som behövde uppnås. ”När vi valde material inför bygget kom vi på fler idéer, bland annat tog vi ett gemensamt beslut om att bygga restaurangens 5 meter höga böjda väggar av bauroc block. Vi visste att det var en säker, effektiv och fungerande lösning,” förklarar Taavi Kotkas.

Blocken kan lätt bearbetas för att ge önskad form till väggarna. Det finns även olika alternativ för efterbehandling: i denna restaurang skapades marmorering, vilket ger ett glatt genomlysande helhetsintryck och pricken över i-et är den väl genomtänkta ljuslösningen av de böjda väggarna.

”Sådana runda hörnlösningar påverkar rummet och skapar ett flytande helhetsintryck. Man fick betala priset för denna effektiva lösning vid planering av köksdelen eftersom den rundade formen behöver lite mer utrymme än när man tänker på fyrkantiga enheter, men i slutändan uppnåddes en övergripande och naturlig inredningslösning, både när man tittar från loungen och från matsalen,” berättar Aet Seire.

 Samarbete är nyckeln till framgång

”Arbetet flöt på, nyckeln till framgång var det goda samarbetet mellan byggaren, inredningsarkitekten och restaurangägaren,” berömmer Taavi Kotka. ”Jag vill också berömma underleverantörerna.

Även Kairi Normak, restaurangens representant, är väldigt nöjd med samarbetet: ”Jag har varit med från början av restaurangens födelse. Alla lösningar beslutades gemensamt och med tanke på utrymmenas syfte. Gästerna hyllar hela konceptet och hur varje detalj bildar en enhetlig och fullständig upplevelse.  Det övergripande intrycket av restaurangen är rymlig, modern, man skulle inte vilja ändra på något här.”

Besök även bildgalleriet:180° restaurang i Tallinn

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Bauroc