• Saturday , 13 July 2024


Stenvillan i Djursholm blev familjens drömhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

 

Familjen Wendt letade länge efter ett nytt hem efter en tid utomlands. Till slut hittade de drömhuset i Djursholm. En nybyggd stenvilla i tidlös stil med vackra detaljer och högt i tak.

Efter att ha bott ett år i Bangkok flyttade Moritz Wendt och hans familj tillbaka till Sverige igen. De första åren bodde de i familjens lägenhet i Stockholm men drömmen var ett hus i Djursholm där barnen gick i skolan. Det var till slut ett hus i Stocksund som fångade deras intresse. Ett helt nybyggt stenhus utfört i en klassisk tidlös stil.

– När vi klev in i villan blev vi helt tagna, det var fantastiskt vackert.

Dock trivdes de inte med läget vid en ganska så högt trafikerad väg. Men Moritz kunde inte släppa tanken på huset, och när han pratade med mäklaren fick han reda på att byggbolaget höll på att bygga ett liknande hus i lite större format i Djursholm.

– Vi åkte förbi bygget och kände bara wow – det här kommer att bli ett ännu finare hus! Det låg också lite mer avsides och med en vacker utsikt mot vattnet.

 

    

 

Moritz tog kontakt med Benjamin Salah, vd på Royal Bygg & Design. Det var hans företag som hade byggt huset i Stocksund och som nu var i färd med att konstruera den större stenvillan. Huset var egentligen tänkt till Benjamin själv men Moritz kärlek till huset fick honom att tänka om, och efter någon månad hade de skrivit kontrakt.

I somras stod villan klar och familjen Wendt kunde flytta in. Efter drygt fyra månader har de börjat komma tillrätta och det känns helt rätt, berättar Moritz.

– Vi stormtrivs! Det känns verkligen som att vi har hittat hem.

Den fyra våningar höga stenvillan är full av vackra detaljer. Husets tegeltak och spröjsade fönster gör att det smälter in med övrig arkitektur. Fasaden är målad i en vacker grå färg som förhöjs genom inslag i teak och koppar. Invändigt möts man av ljusa väggar, parkettgolv, vacker stuckatur och generöst ljusinsläpp. Det mest iögonfallande är en stor spiraltrappa i betong som löper genom husets våningar och den rymliga takhöjden.

 

    

 

– Det är inte så ofta som nybyggnation har högt i tak men vi har upp till fyra meter i takhöjd. Det är en fantastisk känsla att gå runt här. För mig känns det lite som en medelhavsvilla, säger Moritz.

 

 

Benjamin Salah har tagit hjälp av en arkitekt med design och utformning men själva idén till huset kommer från honom själv.

– Jag är väldigt intresserad av arkitektur och tycker det är roligt och spännande att utforska olika tidsepoker. När man vågar blanda äldre stilar med det moderna – det är då magin uppstår, tycker jag.

Förutom det estetiska värdet lyfter både Benjamin och Moritz fram de många fördelarna som ett stenhus innebär.

– Du får ett otroligt välisolerat och energieffektivt klimatskal, det står emot mögel och du behöver inte lägga så mycket tid på underhåll som med ett trähus till exempel, säger Benjamin.

Stenhus ger också ofta ett behagligare inomhusklimat. I somras när det var över 30 grader varmt ute var det en lättnad att kliva in i det svala stenhuset.

För att komma åt de fina egenskaperna krävs en rejäl tjocklek på väggarna. 375 millimeter tjocka stenblock från Bauroc har använts för att få till husets 40 centimeter breda väggar. I väggarna har det även byggs in ett system för mekanisk till- och frånluftsventilation.

Royal Bygg & Design har använt sig av Baurocs produkter i flera av bolagets projekt och varje gång har det varit lika smidigt och effektivt att bygga med stenblocken, berättar Benjamin Salah.

– Det är en heltäckande produkt från golv till tak, som inte kräver någon tilläggsisolering eller komplettering med andra material. Så fort det är murat är det i princip klart.

Han är väldigt nöjd med hur smidigt själva byggprocessen har gått.

– Huset är 600 kvadratmeter stort. Det tog oss fem veckor att bygga upp stommen, vilket är otroligt snabbt. Eftersom stenblocken inte heller behöver skyddas mot väder och vind under byggets gång slipper man dessutom oroa sig för att något blir skadat under natten.

Benjamin Salah är uppvuxen i krigets Irak. För honom har det varit en självklarhet att bygga i sten för att kunna skapa något som är beständigt över tid.

– Med ett stenhus får du något som är gediget och rejält, och dessutom ger det ett högt arkitektoniskt värde.

Moritz Wendt är uppvuxen i ett stenhus i Tyskland och tilltalas även han att hemmet känns robust.

– Det skapar en stark känsla av trygghet för mig och min familj. Det här huset står stabilt och kommer att göra det minst 200 år till. Det känns bra i själen. Och vi behöver inte lägga ner en massa tid på underhåll under en lång tid framöver, vi kan bara njuta av tillvaron.

Bra att veta:

Villan i Djursholm är byggt helt och hållet som ett stenhus. Bauroc helhetslösning för bostadsbygge innefattar: enskikts ytterväggar av ECOTERM+ block utan tilläggsisolering, bärande innerväggar av CLASSIC eller HARD block samt lätta innerväggar av ELEMENT skivor för mellanväggar, bauroc BALKAR för montering ovanför dörr- och fönsteröppningar samt bauroc BJÄLKLAG för mellan- och takbjälklag.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Bauroc