• Tuesday , 16 April 2024


Lätt att uppfylla kundens dröm i lättbetong

Lätt att uppfylla kundens dröm i lättbetong

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Ett drömhus för hemmasemestrar, en standardvilla och ett hem som andas Portugal. Med lättbetong är det enkelt att uppfylla kundens önskemål och skapa den form på huset som kunden önskar. Just nu bygger Nordisk FasadKonstruktion tre hus i tre stilar – men med samma byggmaterial från Bauroc.

– LÄTTBETONG är otroligt flexibelt, säger Jörgen Edlund, projektansvarig på NFK och Baurocs försäljningsrepresentant i bland annat Östergötland, med kringliggande län.

Corona-pandemin har fått fler att satsa på sina hem. I Rappestad utanför Linköping märks detta av. NFK hade tidigare byggt en villa i lättbetong. Familjen som köpte den önskade genast en tillbyggnad.  Det blev lätt ordnat med Baurocs produkter.

– De ville att vi skulle bygga till med 110 kvadrat plus en altan där vi redan hade förberett med golvslingor. Nu bygger vi för ett spa, gym, pool och vinterträdgård. Vi ser verkligen en trend att många förbereder sig på att kunna vara mer hemma i framtiden, säger Jörgen Edlund.

Huset får fint putsade stenytor och Jörgen Edlund tycker det är ett utmärkt exempel på hur Baurocs material gör det möjligt för kunden att få ett väldigt unikt hus.

Centralt i Linköping bygger NFK ett tvåplanshus, där de haft nytta av att jobba med ett flexibelt material. Det är ett stenhus där alla delar är i lättbetong eller sten i form av cement.

Att bygga i lättbetong är lite som att bygga i lego. Ytterväggstenarna är 600 millimeter långa, 375 millimeter breda och 200 millimeter höga och väger bara 18 kilo när de staplas på varandra. Över fönster och dörrar och fönsterpartier används färdiga lättbetongsbalkar.

– I det här fallet hade kunden en begränsad byggrätt på tomten, så vi har ritat huset efter tomtens form. Med lättbetong kan vi bygga på millimetern, vi kan till och med bygga runda hus av det här materialet eftersom vi med enkla lättbetongsverktyg kan grovsåga och sen slipa ner och runda hörn. Sen när vi är färdiga med formen ”förseglar” vi den med hjälp av putsen, så väggen blir stenhård, säger Jörgen Edlund.

En trevlig detalj med lättbetong är att väggarna blir så tjocka, så man behöver inte ha fönsterbrädor, det räcker med att putsa till betongen för att skapa fina fönstersmygar.

Ett tredje hus NFK bygger just nu är ett tvåplanshus invid sjön Roxen, där allt ska ha stenkänsla.

– Det ska kännas lite som att man går in i en stor sten, med slipade betonggolv och stenkänsla på väggarna. Därför kommer vi inte att spackla utan bara putsa och måla, säger Jörgen Edlund.

En utmaning har varit att kunden även vill att huset ska andas Portugal.

– Det ska vara en känsla av träinslag i fasaden, men det får inte vara trä. Det ska se ut som trä och vara av sten. Vi har hittat en producent av fasader från Spanien som gör stenfasader med träutseende. Det är som jättestora klinkersplattor som vi sedan limmar fast på fasaden, sten mot sten, säger Jörgen Edlund.

Bauroc är den första tillverkaren av byggblock i Norden vars produkter beviljats miljödeklarationer. Det uppskattade GWP-värdet (global warming potential) för Baurocs block är 121–180 kg / CO2e / m3, vilket är på samma nivå som flera byggmaterial i trä.

Materialets låga miljöpåverkan beror bland annat på att råvarorna tas från fabrikens omedelbara närhet och på produkternas låga vikt.

– Dessutom används inga andra material i ett hus av lättbetong över huvud taget förutom sten. Vi har ingen plast, inga skruvar, isolering eller något. De här husen kommer dessutom att se likadana ut om hundra år. Skulle det brinna står hela stommen kvar, säger Jörgen Edlund.

NFK jobbar uteslutande med Baurocs produkter.  De driver också Sveriges enda webbshop för kompletteringar av allt byggmaterial från Bauroc.

– Bauroc har helheten när det gäller utbud på byggstenar. De är den enda leverantören som har tänkt till så vi inte får merjobb med balkar, höjder och längder, det finns en genuin tanke bakom deras material som ingen annan kan mäta sig med. Dessutom uppskattar vi kommunikationen med dem, att de har svensktalande kontaktpersoner som vi kan ha kontakt med, säger Jörgen Edlund.

Mer information på www.bauroc.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Bauroc