• Sunday , 17 October 2021

De lever drömmen i modernt passivhus

annons




Familjen Karlssons nybyggda enplansvilla blev allt de önskade av ett hem: komfort, klassisk design, perfekt planlösning och ett hus som kan stå i hundra år.

VÅREN 2020 FLYTTADE Anastassia Karlsson, hennes man och deras 12-åriga dotter in i en gammal trävilla i Bro norr om Stockholm. De njöt av trädgården och närheten till en badsjö men de 75 kvadratmetrarna passade dock inte riktigt för familjens behov. För att få mer boyta funderade de först på att bygga ut. Efter många diskussioner och beräkningar insåg de att det skulle bli ett för omständligt projekt. Huset från 1970-talet skulle bli svårt att bygga om och både el, golv och annat behövde bytas ut. Så startade processen med att ta fram en vision för familjens nya hem. Ett viktigt krav var att det nya huset skulle vara miljöanpassat.

– I den gamla trävillan stod det gamla element överallt och det stod liksom i kontrast till vad vi tyckte att ett hus år 2021 ska vara. Vi ville ha ett hus som var modernt, bekvämt och anpassat utifrån miljösynpunkt, säger Anastassia Karlsson.

Valet föll på att bygga ett passivhus. Villan projekterades enligt krav från FEBY (silverstandardnivån), med en ambition om nollenergihus. Några av målen som sattes upp var ett att huset skulle ha ett behagligt inomhusklimat, vara fritt från allergiframkallande ämnen och ha låga uppvärmningskostnader. För att uppnå detta fick byggnaden en enkel form och små ytor på de omslutande strukturerna, berättar Alexander Whight, arkitekt på Harmonivillan som har byggt huset åt familjen Karlsson. Huset är byggt med platta på mark, ytterväggar av sten med putsad fasad och prefabricerade takstolar i trä. Valet av material för fasaden blev falsat plåttak, fönster med aluminium och 0,63 i U-värde. Ytterväggarna av lättbetong från Bauroc består av ECOTERM+ 500 block och kräver ingen extra isolering. Huset har utrustats med luftvattenvärmepump, FTX och det planeras även för solceller.

– Tidigare när man utformade ett passivhus låg fokus endast på energiförbrukning under drift. Nu har vi börjat använda ett nytt tillvägagångssätt där klimatpåverkan omfattar byggskede och slutskede, säger Alexander Whight.

Målet var att hitta balans och bygga ett bra hus med värden som gynnar miljö och energibalans. Huset är konstruerat för att omfatta livslängdkategori 5, vilket motsvarar ca 100 år.

– Det minskar klimatpåverkan dubbelt så mycket jämfört med ett hus som designats för 50 år. Tillsammans med solceller och låga värmeförluster kan byggnadens klassificeras som klimatneutral, säger Alexander Whight.

Markarbetena började i oktober 2020. Två månader senare sattes väggar, fönster och tak på plats och därefter gjordes det invändiga arbetet. I april, ett halvår efter byggstart, var huset redo för inflyttning.

– Hela processen har gått väldigt smidigt, säger Anastassia. Jag har själv fått lära mig allt möjligt om husbyggande, det har varit riktigt spännande. När slutbesiktningen gjordes kände jag mig så stolt över att vi har byggt ett hus! Med hjälp av en vän som arbetar med design skissades olika förslag fram för att få rätt stil och känsla invändigt. Önskemålet var en genomgående klassisk och modern design. Genom specialutformade taklister och lampor har hemmet fått ett unikt och samtidigt tidlöst uttryck. Valen av material känns också helt rätt, berättar Anastassia.

Istället för att bygga en ny trävilla, likt det ursprungliga huset, föll valet på betong och putsfasad.

– Jag tycker att det är finare och smidigare eftersom fasaden kommer stå sig länge utan att vi behöver lägga tid på underhåll. Det är inte så vanligt i just det här området att bygga med lättbetongblock, det gör att vi sticker ut lite, säger Anastassia. Inomhusklimatet känns behagligt året runt och jämfört med det gamla trähuset är det nu inte lika lyhört, berättar hon. Huset är byggt som en enplansvilla med kök och vardagsrum i mitten och sovrumsdelar i varsin ände. Möjligheten att få till planlösningen precis som familjen ville ha det är det hon mest nöjd med. Det har gett utrymme för praktiska lösningar som underlättar vardagen och ger guldkant på tillvaron. I den 15 kvadratmeter stora tvättstugan finns gott om plats för att hänga upp och stryka kläder och när man står vid diskbänken i köket kan man blicka ut mot gården.

– För mig har det varit en stor glädje att göra alla val från början och kunna planera vårt hem utifrån våra behov för att alla ska trivas. Och eftersom det är nytt behöver jag inte tänka på vad som behöver repareras eller fixas. Jag har ett helt nytt hus och kan bara fokusera på att njuta!

För mer inspiration: www.bauroc.se 
www.harmonivilla.se

ANNONS




Annons

Relaterade artiklar

ANNONS




Annons
Bauroc