Banbrytande energilagring från Gävleborg

Teamet bakom Solask; Adis Kurtalic, Viktor Prim och Carl Karsson.

Banbrytande energilagring från Gävleborg

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energikällor som vindkraft och solceller är beroende av vädret. Eftersom vi varken kan styra när solen skiner eller när det blåser får vi ibland överskottsproduktion av el och i andra lägen tvingas vi använda fossila bränslen för att klara av marknadens behov av energi. Lagringsmöjligheter blir därför allt mer intressanta. 

Elpriserna på marknaden svänger och vi i ett land som Sverige får dyra elräkningar när vi behöver elen som mest; under det mörka vinterhalvåret som har få soltimmar och lite blåst. Idéen om att kunna lagra el för att kunna plocka ut den när elpriserna står som högst föddes när Viktor Prim hade installerat solceller men inte upplevde att möjligheterna till energiproduktion och energibesparingen var maxade. 2020 grundade han tillsammans med Adis Kurtalic och Carl Karlsson idén till bolaget Solask som specialiserar sig på effektiv och smart energilagring. Tillsammans har de utvecklat Norrsken, en energilagringsenhet som kan hjälpa hushåll och företag att bli mer självförsörjande när det gäller energianvändning samtidigt som de kan minska beroendet av konventionella energikällor.

– Energimarknadsinspektionen publicerade i april 2023 en rapport som tydligt beskriver att Sveriges energisystem måste bli mer flexibelt. Med vår enhet Norrsken kan kunden automatiskt köpa el från elnätet när priset är lågt, lagra elen för att sedan plocka ut den när elpriset är högt. Det här gör att kunden blir mindre beroende av elnätet och eftersom kunden inte behöver köpa el när elpriset är som högst sparar kunden också pengar. Men det innebär inte bara en kostnadsbesparing för våra kunder. Det blir också snällare mot miljön eftersom smutsiga energikällor som kol- och oljekraftverk användas när efterfrågan är stor och priset högt, säger Viktor Prim, grundare och VD.

Smart elstyrning

Teamet bakom Solask är Adis Kurtalic, Viktor Prim och Carl Karsson och Norrsken är en energilagringsenhet (förenklat beskrivet ett smart batteriskåp) som fungerar som en digital, privat elbörskonsulent. När elpriserna är låga köper enheten el och lagrar i de en till åtta batterimoduler som finns i skåpet. När elpriset går upp används elen som finns lagrad i batterierna. Och så fortsätter det. Enheten kan också koppla samman med elnätet för att sälja el med hjälp av solceller. Genom en central server får Norrskens-enheten all information för att optimera varje enskild kunds hushåll och dennes förbrukning på ett optimalt sätt. Den sköter sig själv, köper och säljer el i toppar och dalar.

– Från ca 3,5 till 30 kilowattimmar kan enheten lagra, beroende på hur många batterimoduler man vill ha, berättar Adis. Batterimodulerna består av litiumjon-celler som övervakas och laddas individuellt – något som särskiljer oss från andra aktörer. Alla celler har en begränsad livslängd och vi vet att de förr eller senare tappar kraft eller kommer att gå sönder. Ofta sitter cellerna i kluster som gör att man måste byta hela klustret av celler om en går sönder, vi övervakar dem individuellt och kan också ersätta dem individuellt.

Strömavbrott inte längre ett problem

Skåpet är utformat för att smälta in i ett hushåll och placeras tillsammans med vitvaror som tvätt- och diskmaskiner. Produktionen av skåpen och batterimodulerna görs i Sverige, litiumjoncellerna importeras från Asien. Norrsken har möjlighet till en backupfunktion vilket säkerställer elförsörjningen i fastigheter – oberoende av elnätets status. Detta gör att användarna inte behöver oroa sig för strömavbrott eller frånkoppling utan kan åtnjuta en kontinuerlig elförsörjning. 2023 kommer Solask att leverera och installera 20 stycken Norrskens-enheter. 2024 hoppas man på att med hjälp av externt kapital skala upp produktionen till 600st – att bygga en fabrik blir då avgörande, precis som att utöka teamet.

Annons

Utmaningar framåt

– Resurser och team. Vi behöver också säkerställa patentet på hur vi styr vår växelriktare när den laddar in strömmen. Industrialiseringen kommer att kosta pengar.

Berätta om er målsättning och vision med bolaget?

– Vår vision är att bidra till övergången till en mer hållbar framtid genom att öka användningen av förnybara energikällor och minska behovet av smutsiga energikällor i elnätet. Vi drivs av att det ska vara enkelt, pålitligt, mänskligt och härligt. I ett inledande skede är huvudkunden privatpersoner som äger fastigheter och hus men då systemet är skalbart går det även att applicera på större byggnader.

– Fastigheter som kräver mer och gör av med mer energi är nästa steg och vi har redan börjat undersöka möjligheterna att göra en testanläggning åt en bostadsrättsförening.

Hoppas på stöttning

– Att regelbundet få träffa en affärscoach hjälper oss att lyfta blicken och inte stirra blint på de relativt små och dagliga utmaningarna vi har. Ibland kan man bli så upptagen av de dagliga problemen/möjligheterna att man tappar riktningen, Förutom det, så får vi också tillgång ett stort kontaktnät beträffande bland annat verksamhetsetablering, rådgivning, investerare och andra entreprenörer, menar Viktor.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.