Avancerade ytbeläggningar ökar solvärmens konkurrenskraft

Avancerade ytbeläggningar ökar solvärmens konkurrenskraft

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat nya hållbara ytbeläggningar som förbättrar prestandan hos solfångare – och därmed ökar solvärmens konkurrenskraft som klimatsmart energikälla. Med nya material i nanoskala och enkla tillverkningsmetoder kan tekniken bli både effektivare och mer tillgänglig.

– Solvärme har stor potential att bidra till den gröna omställningen, inte minst som källa till industriell processvärme. Men tekniken måste bli ännu mer konkurrenskraftig för att få ett bredare genomslag, säger Erik Zäll, doktorand i experimentell fysik på Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Antireflekterande beläggning

I sin avhandling visar han hur optiska ytbeläggningar – tunna skikt som styr hur ljus interagerar med ytan – kan skräddarsys för att förbättra både verkningsgrad och hållbarhet. Fokus ligger på två nyckelkomponenter i solfångare: täckglaset som släpper in solljuset, och receivern som absorberar ljuset och omvandlar det till värme.

För glaset har Erik Zäll utvecklat en antireflekterande beläggning av kiseldioxid med små, hexagonalt fördelade porer. Genom att anpassa porernas storlek och utformning, samt beläggningens tjocklek, har han lyckats öka glasets ljusgenomsläpp, samtidigt som beläggningen står emot repor, smuts och fukt bättre – faktorer som annars snabbt försämrar verkningsgraden.

Annons

Släpper minimalt med värmestrålning

För receivern presenterar avhandlingen två lösningar. Den ena är en elektropläterad kobolt-krombeläggning som absorberar ljuset tack vare sin ytstruktur. Den tillverkas med en typ av krom som är mycket mer miljövänligt än vad som använts tidigare. Den andra beläggningen är en kompositfilm av kolnanorör och kiseldioxid som sprayas på värmebehandlat rostfritt stål med ultraljudsteknik. När stålet värmebehandlas bildas ett tunt oxidskikt som förbättrar både optiska egenskaper och värmetålighet.

Båda ytbeläggningarna absorberar mycket solljus samtidigt som de släpper ifrån sig minimalt med värmestrålning. De kan tillverkas med billiga, miljövänliga metoder som lämpar sig för storskalig produktion.

Kombinationen är nyckeln

Forskningen har bedrivits i nära samarbete med det svenska solenergibolaget Absolicon Solar Collector och är direkt anpassad till deras solfångarteknik. Resultaten har lett till två patentansökningar, och kan på sikt leda till effektivare solfångare som stärker Absolicons konkurrenskraft på den globala marknaden för solvärme.

– Vårt arbete visar att det går att kombinera hållbarhet, kostnadseffektivitet och hög prestanda i optiska beläggningar – en nyckel för att solvärme ska kunna konkurrera med fossila alternativ även i stor skala, säger Erik Zäll.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.