Foto Tim Meier

Återbruk saxat med design ger inspirerande resultat

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När hyresgästernas samlingslokal i Gränbystaden i Uppsala skulle inredas enades Atrium Ljungberg och Krook & Tjäder om att testa återbruk fullt ut. Nu kan teamet konstatera att man minskat klimatavtrycket med 78 procent jämfört med om allt hade köpts in nytt.

Under oktober är det invigning av en ny samlingslokal för Gränbystadens hyresgäster. Lokalen som var oinredd, förutom golv och vitmålade väggar, har fått ett stort kök med vitvaror och tillbehör samt möbler och porslin för femtio middagsgäster. Lokalen har inretts nästan helt genom återbruk vilket har minskat klimatavtrycket med 78 procent, eller hela 5200 kilo CO2e, jämfört med om allt hade köpts in nytt. Nu är ambitionen att bredda samarbetet till fler aktörer för att systematiseras och skalas upp till kommande hyresgästsanpassningar.

– Projektet har visat att det går att inreda och anpassa en lokal med minimalt klimatavtryck genom återbruk och goda samarbeten. Genom att beräkna våra projekt och kommunicera resultatet blir det tydligt vad vi kan göra här och nu, säger Monika Rahm, arkitekt och kontorschef på Krook & Tjäder i Uppsala. Att resultatet dessutom är varmt och unikt blir en bonus för hyresgästerna, tillägger Katrine Alex, inredningsarkitekt på Krook & Tjäder.

För att i detalj kunna mäta utveckling och avtryck, resultat och jämförelsebara parametrar har man under projektets gång mätt allt i minsta detalj. I efterhand har man kunnat konstatera att det som gjort störst besparing på miljön är återanvändningen av köksinredning och möbler. En annan effekt av detta pilotprojekt är att man nu när fortsätter arbetet genom att sprida informationen och resultatet så att andra aktörer som fastighetsägare, leverantörer och hyresgäster kan förenkla återbruk i fler projekt.

– Återbrukspiloten har varit en ögonöppnare på många sätt. Att få genomföra det här projektet med engagerade personer på Krook & Tjäder har varit en fröjd, säger Cia Axelsson, projektledare på Atrium Ljungberg. Nästa steg är att göra det i större skala vilket behövs för att minska klimatavtrycket, säger Saga Jernberg, hållbarhetsansvarig på Atrium Ljungberg.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.