Årstafältet får kvarter i massivträ

Årstafältet får kvarter i massivträ

Annons
annons

White vinner uppdrag om ett nytt kvarter i den framväxande stadsdelen Årstafältet söder om Stockholm. Tillsammans med Midroc ska arkitektkontoret uppföra såväl bostäder som förskola och trygghetsboende, till största del i massivträ.

Kvarteret G är tänkt att bli ett nav som håller ihop området och skapar en helhet när Årstafältet växer fram. Kvarteret består av fastigheterna Kilen och Pentagonen. Pentagonen, som ritas av White, är ett storgårdskvarter med ca 350 lägenheter, en förskola med fem avdelningar, trygghetsboende och ett bottenplan med över 1 200 kvadratmeter kommersiella lokaler. Den totala ytan är cirka 40 000 kvm.

Bebyggelsen ska spegla områdets miljö- och hållbarhetsperspektiv. Därför föreslår parterna bland annat att huvuddelen av bebyggelsen i kvarteret ska vara i massivträ.

– Med stadens vision om ett Stockholm som håller samman blir det extra viktigt att både skapa en fin boendemiljö och lika mycket ta hand om gaturum och gårdar – det intilliggande livet emellan, Fredrik Fernek, ansvarig arkitekt på White.

Den stora innergården är inte underbyggd och ska ge förutsättningar för grönska. Förslaget inrymmer även en stor böljande gräsmatta och gott om träd. Det planeras även för en liten närl­ek, uteplatser, ett växthus och cykelparkering. Ett högre hus markerar ett av Pentagonens hörn och bildar en fond till den planerade parken i söder. Här placeras också förskolan i två plan med koppling både mot parken och innergården. Mellan kvarteren Kilen och Pentagonen sträcker sig Tysta gatan, där mindre butiker samsas med kaféer.

6000 nya bostäder

Sammanlagt planeras det för 6000 bostäder till 15 000 nya invånare i Årstafältet. Arbete pågår i den tidigare landskapsparken och förutom nya bostäder kommer en stor del av området (ca 30 hektar) att bli stadspark i framtiden. Det ska också byggas förskolor för 1 800 barn, 3 grundskolor med tillhörande idrottshallar och en 11-spels fotbollsplan. I somras startade arbetet med markförberedelser för de första bostadskvarteren. Abacus, Järntorget, HSB Bostad, HSB Stockhom, Erik Wahlin, Maxera, Ikano, Svenska Bostäder, SKB, Einar Mattsson, Veidekke och SISAB (förskolan) är de byggaktörer som medverkar i byggandet av den nya stadsdelen. Första inflyttning blir tidigast under 2021.

Kvarteret G. Illustration: White

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.