Arkitektkontor flyttar in i upprustat 1700-talshus

Bild: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter

Arkitektkontor flyttar in i upprustat 1700-talshus

ANNONS

Annons

Ahlqvist & Almqvist Arkitekter flyttar från Slussen till Södermalms sydöstra sida och intar anrika lokaler i Barnängen, en av Stockholms historiskt viktigaste industrimiljöer.

Barnängens Gård ligger på sydöstra delen av Södermalm nära Hammarby Sjöstad. Byggnaden uppfördes ursprungligen som bostad (1767-1769). Under 1700-talet var Barnängsmanufakturen Stockholms största textiltillverkare. De levererade uppsydda uniformer till armén men även tyg till företag och privatpersoner under Sveriges stormaktstid. 1761 såldes fastigheten till bröderna Reinhold som lät bygga huvudbyggnaden som bostad

Det nya kontoret omfattar andra våningsplanet i det varsamt renoverade kulturhuset som stod färdigt redan 1769. Barnängens gård har rustats upp och varsamt restaurerats med medvetna materialval för att ta tillvara på tidstypiska detaljer och samtidigt anpassats till en modern kontorsbyggnad.

– För oss är det här ett gott exempel på hållbarhet och något vi själva strävar efter i våra nybyggnationer, att ett hus ska kunna stå i många hundra år. Det är inspirerande som arkitekt och vi arbetar ständigt med att utveckla våra egna projekt i den riktningen, säger Britt Almqvist, vd för Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.