Arkitekt Måns Tham prisas för aktivism och verkshöjd

Arkitekt Måns Tham prisas för aktivism och verkshöjd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det blir Måns Tham Arkitektkontor som får motta Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2023. I sitt arbete söker Måns Tham kontakt med invånare och politiker, för att bidra till arkitekturens viktiga rum, inte minst de allmänna. Uppropet Rädda Rålis, Kungsholmens sommarängar och en bullertunnel klädd med solpaneler är tre exempel.

Prisutdelningen ägde rum på Konstakademien på torsdag kväll den 25 januari. Vinnaren höll i anslutning en föreläsning om sitt arbete.

– Guldrummet är ett pris som inte liknar andra arkitekturpriser. Det ska sätta ljuset på arkitektur som verk, kultur och verksamhet. Helst inte det som redan uppmärksammas, utan gärna det vi kanske inte upptäckt. Men det handlar alltid om arkitektur och dess kultur. 2023 års pristagare kombinerar verkshöjd med aktivism för allmänna arkitekturfrågor och är därför en fullträff, säger juryns ordförande Elizabeth Hatz.

Juryns motivering

Med en arbetsprocess som genomgående och vid upprepande tillfällen fokuserar på viktiga arkitekturfrågor har Måns Tham konsekvent sökt kontakt och kommunikation med samhällsinvånare och beslutsfattare, för att i sin roll som arkitekt uppmärksamma, påverka och bidra till arkitekturens viktiga rum – inte minst dem vi delar allmänt.

Rädda Rålis – upprop som syftar till att förespråka hur den nya tunnelbanan kan byggas utan att Rålambshovsparken påverkas negativt,
Kungsholmens sommarängar – förslag att omvandla trafiknära gräsytor till sommarängar/ spridningskorridorer,
Gröna dalen – förslag till en ny stadsdelspark mellan Saltsjöbaden och Fisksätra som vunnit politiskt stöd. (Förslag i samarbete med Johan Berg),
Bullertunnel – förslag till bullertunnel inklädd med solpaneler
… är alla möjliga att diskutera både som enskilda förslag och som en större rörelse.

Med andra ord finner vi i Måns Tham både en riktigt skicklig arkitekt och en som värnar om arkitektur i långt vidare bemärkelse.

Förutom Elizabeth Hatz ingår Johannes Brattgård, Mariano Tellechea och Christin Svensson i juryn.

Om Guldrummet

Priset delas ut av Stockholms Arkitektförening, en lokalförening i Sveriges Arkitekter, sedan år 2016. Syftet är att uppmärksamma arkitekturgärningar och verk som låter oss ana vidden, djupet och möjligheterna för arkitekturen som kultur. Priset kan inspirera genom att också uppmärksamma oanade, förbisedda eller till och med bortglömda kunskaper, praktiker och arbetsprocesser som bidrar till att berika vår yrkeskultur och vårt ämne.

Priset utgörs av en summa på 40 000 kr samt ett konstnärligt verk, vanligtvis en skulptur. Spänningen i dynamiken mellan det skulpturala och det arkitektoniska verket kan berika samtalet och ge insikt om de många möjligheterna inom det konstnärliga fält vi delar. Årets konstverk är “Fall 2” av Lars Kleen.
Kontakter

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.