Sveriges nationella museum för arkitektur och design, ArkDes, står inför stora förändringar. I helgen 26-27 augusti bjuder museet in till finissagehelg med fri entré och den 28 augusti stänger museet. Då påbörjas en omfattande ombyggnation av lokalerna som ska stå klara för nyinvigning den 14 juni 2024. Nyöppningen och det nya museet blir kulmen av sex års intensivt arbete bakom kulisserna. Arkitekter är Arrhov Frick.
“Den 14 juni 2024 välkomnar vi besökarna till ett helt nytt museum och en ny besöksupplevelse. En plats där möten och interaktion med en tidigare outforskad berättelse inleds. Vi på ArkDes kommer att visa nutid, dåtid och framtid inom arkitektur och design i Sverige på ett sätt som vi inte har gjort tidigare”, säger Kieran Long, överintendent ArkDes.
Verksamheten synliggörs och definieras
En ny besöksupplevelse kommer att synliggöra museets alla delar för första gången.Vid återöppningen öppnar museets historiska entré från Exercisplan igen. Den gemensamma entrén mot Moderna Museet är kvar, men kompletteras med den nygamla entrén från Exercisplan. På så sätt ges besökare en mer direkt tillgång till ArkDes och bidrar till att definiera och synliggöra museets verksamhet. En portal, som blir ett årligt uppdrag till olika internationella designers, välkomnar besökarna in till museet. En unik möjlighet att göra om fasaden och lyfta spännande talanger för publiken.
Inne på museet välkomnas besökarna till förbättrade utställningsytor och samlingsplatser där publiken kan uppleva utställningar och delta i program relaterat till den samtida debatten om städer, arkitektur och design. Under fyra år har teamet på ArkDes Think Tank drivit projekt inom praktiknära forskning runt om i landet. Nu är det dags att visa upp arbetet på plats på ArkDes.
I hjärtat av det som blir det nya ArkDes skapas utställningen för museets världsunika samling. Föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier, personliga anteckningar och mycket mer. Under fem år har museets intendenter, likt detektiver, utforskat och gått igenom samlingen.
Unik design
“Sverige har en unik och viktig historia inom arkitektur och design från den moderna perioden. Få känner till ArkDes fantastiska och ovanligt stora samling som aldrig tidigare visats. Vi ser fram emot att upptäcka kulturskatten tillsammans med publiken”, säger Kieran Long, överintendent på ArkDes.
Under 2024 kommer museet att fortsätta arbetet med att skapa ett utställningsprogram som kompletterar samlingsutställningen. Den internationellt uppmärksammade utställningen Designing Motherhood är först ut när det nya ArkDes slår upp portarna i juni 2024.
I det nya ArkDes välkomnas familjer till hela ArkDes men kanske särskilt till platsen som vi kallar Utsikten. Utsikten är en outnyttjad plats med en fantastisk utsikt över Strandvägen och Djurgården. Här utvecklar museet en spännande plats för lek, avkoppling och nöje i samarbete med samtida designers.
Arkitektuppdraget
Arrhov Frick (grundat 2010 i Stockholm) har beskrivits som ett av Sveriges mest intressanta. De har varit nominerade till en rad olika priser, såsom Mies van der Rohe Award och Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad i Sverige. Här hemma i Sverige vann Arrhov Frick TV4-priset Grand Designs Årets Hus 2022.
ArkDes samling består av över fyra miljoner objekt från 1880 fram till idag.
Med nya samlingsutställningen kommer kulturskatten upp i ljuset för första gången.
Första tillfälliga utställning blir Designing Motherhood.
ArkDes stänger för ombyggnation den 28 augusti 2023. Förutom att det skapas nya utställningslokaler ser museet över tillgänglighet, ljus, ventilation och säkerhet för att skapa en bättre besöksupplevelse.
ArkDes öppnar i ny skepnad den 14 juni 2024.
Arkitektbyrå Arrhov Frick.
Projektansvarig Karin Nilsson, verksamhetschef och biträdande överintendent på ArkDes.
Kieran Long, överintendent på ArkDes är ytterst ansvarig.
Museet på Skeppsholmen håller stängt 28 aug -14 juni 2024 men arbete pågår med praktiknära forskningsprojekt i Robertsfors och Malmö. Den 3 oktober arrangeras den årliga Gestaltad livsmiljökonferensen i samarbete med Boverket, Statens konstråd och Riksantikvarieämbetet.