Årets vinnare i Sweden Green Building Awards

Årets vinnare i Sweden Green Building Awards

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under kvällen den 28 november gick Sveriges mest prestigefyllda prisutdelning inom hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Awards, av stapeln. Årets person inom hållbart byggande, Anna Graaf, korades tillsammans med de främsta projekten inom totalt sju priskategorier.

För att premiera aktörer som medvetet arbetar för att sänka vårt gemensamma klimatavtryck delar SGBC, Sveriges ledande branschorganisation inom hållbart samhällsbyggande, årligen ut utmärkelser inom ett brett spektrum av priskategorier. Årets prisutdelning skedde i samband med SGBC forum, en halvdagskonferens om certifieringssystemens roll i omställningen.

Nivån på 2024 års vinnare är exceptionellt hög enligt juryn, vilket tyder på att Sverige ligger i framkant gällande innovativt hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetsbranschen. Bland vinnarna finns ett grönskande kontorshus i Malmö byggt med klimatförbättrad betong och återvunnet stål, ett innovationsprojekt i Bålsta som nått certifieringen NollCO2 samt en byggnad i 100 procent återbrukat tegel för Borås tingsrätt.

Samverkan avgörande

”Utsläppen fortsätter öka, i Sverige med 5,6 procent under det tredje kvartalet 2024 (SCB). Bygg- och fastighetsbranschen står för en stor del av dessa utsläpp vilket gör det extremt viktigt att den snabba omställning vi ser inom sektorn inte stannar av nu i tider av lägre tillväxt. Årets vinnare i SGB Awards – de sex projekten, samt årets person inom hållbart byggande, Anna Graaf – är alla tydliga exempel på den innovation och samverkan branschen behöver om vi ska nå våra ambitiösa klimatmål”, säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.

Vinnare av SGB Awards 2024:

Årets Miljöbyggnad: Vista, Wihlborgs Fastigheter

Årets Miljöbyggnad iDrift: Boplatsen 3, Wihlborgs Fastigheter

Årets BREEAM-byggnad: Nya Borås tingsrätt, Skanska Sverige/Vacse

Årets LEED-byggnad/projekt: Oas, Skanska Fastigheter Malmö

Årets NollCO2-projekt: Innovationsprojekt Bålsta (Triple Zero), Distreal, NREP/Logicenters

Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur: Slakthusområdet E101, Exploateringskontoret, Stockholms stad/Skanska

Årets person inom hållbart byggande: Anna Graaf, hållbarhetschef, White Arkitekter

Juryn består av medlemmar från respektive certifieringssystems operativa råd. Årets person inom hållbart byggande utses av representanter från SGBC.

Juryn noterar att flera av vinnarna bygger med trä-/hybridstomme samt arbetar systematiskt med att minska spill och optimera mängden material. Man ser även över transporter och sina energilösningar. Vinnarbidragen visar också tydligt att cirkularitet och solceller med batterilagring ökar snabbt i de svenska bygg- och fastighetsprojekt som certifieras.

Lotta Werner Flyborg berättar vidare:

”Medvetenheten och viljan till förändring bland våra medlemmar har ökat enormt de senaste åren vilket vinnarbidragen visar. Vi ser till exempel att fastighetsbolag och utvecklare kontaktar leverantörer i ett tidigt skede för att ta fram egna, innovativa produkter till sina projekt”.

Sveriges bygg- och fastighetssektor står för omkring en femtedel av landets inhemska utsläpp av växthusgaser enligt Boverket.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.