Tillsammans med Peab Bostad utvecklar det svenska arkitektföretaget Archus nya samarbetsformer där AI och digitala verktyg bidrar till projektens kreativitet och att skapa bättre slutresultat.
Arkitekten Malin Ahlgren Bergman har tillsammans med sina kollegor Mari Johansson och Johan Roos på Archus under vintern utbildat sig i planerings- och designverktyget Spacemaker och nu även certifierats. Samtliga arbetar med bostäder i tidiga skeden, exploateringsutredningar och detaljplaner.
– En kollega på Archus upptäckte Spacemaker tidigt, men beslutet att satsa kom när vår uppdragsgivare Peab Bostad hintade om att vi borde titta litet extra på verktyget. Som utvecklingspartner är det viktigt att vara nyfiken på och vilja lära sig ny teknik som kan bidra i uppdragen, säger Malin Ahlgren Bergman på Archus.
Verktyget 3D-visualiserar och simulerar hur byggnader påverkas bland annat av sin omgivning och ljusförhållanden och möjliggör även generativ design. Malin Ahlgren Bergman säger att hon tycker att verktyget är kul och stimulerande att jobba med, att det går snabbt och ofta ger helt nya infallsvinklar på hur platser kan användas.
– Det kan handla om så enkla saker som att omedelbart visa hur nära en väg det går att placera en byggnad. I vanliga fall ritar jag ett första förslag och skickar till konsulten för att flera dagar – eller veckor – senare få en bulleranalys. Nu får jag istället direkt veta hur jag kan skissa vidare, säger hon.
På Archus och Peab Bostad ser man fram emot när de nya digitala verktygen når och börjar användas av kommunerna.
– När kommun, byggherre och arkitekt ser samma saker på skärmen, kan testa att höja eller sänka höjden på byggnader direkt och se vad som händer, ja då går arbetet snabbare och blir starkare förankrat. Slutresultatet blir också bättre för de som ska bo och leva där, sammanfattar Jerker Hägglund, Sverigechef för Spacemaker.