Alla pratar solkraft

Foto: Areskoug Filmproduktion

Alla pratar solkraft

ANNONS

Annons
Annons

De höga elpriserna har lett till ett ökat fokus på solceller, då det nu går så mycket fortare att betala av dem. För företag är det högintressant att idag investera i ett eget solkraftverk för att kunna producera sin egen el stor del av dygnet.  

”Det är lite coolt att solceller blivit så stort och att alla plötsligt pratar solceller – och vi ser hur intresset bara ökar”, säger Martin Fröborg på Climat80´s energiavdelning.

Utvecklingen går snabbt framåt inom batterier och lagring. Det finns idag många olika solcellssystem och vi ser även nya fabrikat.

Nu när 2022 har avslutats är det roligt att nämna att vi tillsammans med våra kunder har gjort skillnad på solcellsmarknaden. Under 2022 har våra kunder sparat totalt 2 716 447 kWh på de anläggningar vi har varit med och installerat under året.

Sänkta utsläpp

Elpriset styrs i grunden av elbörsen för norra Europa – Nord Pool. Enligt Nord Pools elmix har vi ett utsläpp på omkring 50 g/co2/kWh, vilket innebär att våra installationer har minskat utsläppen med nära 136 ton per år.

Under 2022 har Climat80 Gruppen också projekterat och installerat en av de största takinstallerade solcellsanläggningarna i Sverige (enligt Svensk Solenergi), Castellums solcellspark Drevet 1 i Helsingborg i samarbete med Bengt Dahlgren. Ett projekt vi är oerhört stolta över och som vi kommer att berätta mer om framöver. Effekten på besparingarna från den anläggningen kommer dock med först 2023 i och med att den färdigställdes nyligen.

 

Sponsrat innehåll från Bauroc

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.