Algeno sänker stora fastighetsägares uppvärmningskostnader – nytt portföljbolag hos Chalmers Ventures

Algeno sänker stora fastighetsägares uppvärmningskostnader – nytt portföljbolag hos Chalmers Ventures

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Algeno är ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj. Bolagets algoritmer optimerar styrningen av stora fastighetsbestånds värmesystem. Därmed kommer Algeno spela en viktig roll för både fastighetsägares ekonomi och deras klimatavtryck.

Energieffektiva hus är en viktig nyckel för att samhället ska nå klimatmålen. Energikostnaderna för uppvärmning är också en stor post för stora fastighetsägare. I större städer sker främst uppvärmningen med fjärrvärme, men problemet är att lägenheterna ofta har fel temperatur. Anledningen är att dagens värmesystem i stor utsträckning bara tar hänsyn till utomhustemperaturen vid fastigheten.

– Detta leder i många fall till dåligt reglerade hus där över tid övertemperatur uppstår som kostar fastighetsägaren stora summor i onödig uppvärmningskostnad, säger Emil Gustavsson, VD för Algeno.

AI optimerar värmesystemen

Algeno har utvecklat algoritmer som lär sig fastigheternas beteende och skapar AI-modeller som beskriver byggnadernas känslighet och påverkan av yttre faktorer. Modellerna används sedan för att optimera värmesystemen utifrån fastighetsägarens uppsatta mål och villkor.

Chalmers Ventures ser stor potential i Algeno.
– Nu ska bolaget växa i Sverige innan de tar steget internationellt, säger Sara Wallin, VD på Chalmers Ventures.

Per Adolfsson är bolagsansvarig för Algeno på Chalmers Ventures.
– Algeno kan utveckla tjänsten för andra typer av användningsområden, för att skapa ännu mer värde för fastighetsägare och medföra ännu mindre klimatavtryck. Moderna bostäder är ofta energieffektiva men den stora mängden fastigheter är ju faktiskt varken nya eller energieffektiva. Att Algenos tjänst gör stor skillnad i energiåtgång utan att fastighetsägaren behöver bygga om fastigheterna ger en enorm potential till kostnadsbesparing. Det innebär såklart i sin tur en enorm affärspotential för Algeno.

Samarbete med en av Sveriges största allmännyttor

Emil Gustavsson ser tre viktiga komponenter till Algenos unikitet: Teamet bakom bolaget har djup kunskap inom matematisk modellering, optimering och artificiell intelligens. Samtliga har doktorerat inom matematik och reglerteknik. En annan viktig faktor är öppenhet i infrastrukturen.

– Vår tjänst är en molnbaserad tjänst som kommunicerar med fastighetsägarens eget uppsatta API, vilket gör att det inte existerar några inlåsningseffekter som flera konkurrenter har. Den tredje faktorn är att grundarna har samarbetat med Örebrobostäder när AI-modellerna skapades.

– Örebrobostäder är en av Sveriges största allmännyttor. De är i framkant inom digitalisering och AI. Därför sneglar många stora fastighetsägare på just Örebrobostäder. Uppvärmning av fastigheter står för majoriteten av en fastighets energibehov. Genom att reducera energin, och toppeffekten, vid uppvärmning med fem till tio procent kan fastighetsägare minska fjärrvärmeräkningen rejält, men också minska klimatavtrycket.

– Jag ser en stor potential. Vi har konkurrenter, men vi har bäst anpassade algoritmer och en infrastruktur som passar större fastighetsbolag. Alla stora fastighetsägare i Sverige kan markant reducera sin värmekostnad, säger Emil Gustavsson.

Redo att möta framtiden

Framtiden kommer att innebära att fler fastighetsägare kommer att reglera uppvärmningen smartare än idag. Och även i framtiden kommer fastigheter behöva värmas upp.

– Det är kanske svårt att idag veta vilken energityp som används mest om 20 år, men oavsett så kommer fastigheter vara ännu mer digitala och uppkopplade med sensorer. Därför finns det möjlighet för Algenos framtagna algoritmer att kunna styra ännu mer av fastigheternas system.

Grundarteamet
Grundarna för bolaget är Emil Gustavsson, Mats Jirstrand och Magnus Önnheim som alla tre har bakgrund från Fraunhofer-Chalmers Centre som är ett forskningsinstitut inriktat mot industriell matematik.

Sponsrat innehåll från Bauroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.