Akutstiksystem med en tredjedel lägre klimatavtryck

Akutstiksystem med en tredjedel lägre klimatavtryck

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Svenska Ecophon introducerar sex av sina populäraste akustiksystem med en tredjedel lägre livscykelutsläpp av koldioxid. Minskningen åstadkoms genom innovation och integrering av biogas i tillverkningen hos partnern Saint-Gobain Isover.

Initiativet är ett steg mot Ecophons mål att bli den första tillverkaren av akustiklösningar med nettonollutsläpp. Saint-Gobain Ecophon har utvecklat ett CarbonLow-sortiment med sex av sina bästsäljande ljudabsorbenter. Livscykelutsläppen är cirka 35 procent lägre i genomsnitt jämfört med standardprodukterna i glasull.

Utsläppsminskningen sker genom att fossilt bränsle byts ut mot närproducerad biogas i sortimentets tillverkning på produktionsanläggningen i Finland. Absorbenterna bibehåller samma tekniska egenskaper och höga prestanda, absorptionsklass A.

Nya framsteg

Den absorberande kärnan i Ecophons akustiksystem består redan av minst 70 procent återvunnet material. Nu kombineras effektiv resursanvändning med nya framsteg i produktionsstadiet. Som ett resultat uppnår Focus A-absorbenten utsläpp om endast 1,5 kg koldioxidekvivalenter/kvm under produktens hela livscykel (total klimatpåverkan, LCA-steg A1 till C4, i enlighet med EN 15804+A2).

– Vi arbetar intensivt med vår färdplan för att nå målet om nettonollutsläpp senast 2050. Marknaden behöver se framsteg på flera fronter. Transparens, innovation och nära samarbete med aktörer i värdekedjan är några av våra viktigaste verktyg, säger Marie Clint, marknadschef, Ecophon Sverige.

Bygg- och fastighetssektorn står för över en femtedel av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Valet av material spelar en avgörande roll för att den siffran ska minska. Det nylanserade sortimentet stöttar kunder som vill minska de totala utsläppen i bygg- och renoveringsprojekt. Tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer underlättar beräkningar av byggnadens totala miljöpåverkan under dess livscykel, exempelvis för certifieringar såsom NollCO2, LEED eller BREEAM.

Alla led måste samarbeta

Initiativet är en del av Ecophons arbete mot nettonoll utsläpp senast 2050 samt delmålet att minska indirekta utsläpp i Scope 3 med 16 procent till 2030, jämfört med 2017. Ecophons egen produktion drivs idag huvudsakligen av förnybar energi. Som ett resultat har man redan år 2022 lyckats uppnå en 60-procentig minskning av sina utsläpp i Scope 1 och 2, jämfört med 2017.

– Nettonoll kräver insatser både på produkt- och organisationsnivå. Vi måste se till hela värdekedjan. Nu kan vi föra utsläppsminskningar vidare till byggnader som använder CarbonLow-sortimentet för att skapa goda inomhusmiljöer, säger Erika Edlund, hållbarhetsspecialist, Ecophon Sverige.

CarbonLow-sortimentet lanseras i Norden den 14 december och utökas till övriga marknader under 2024. Det nya sortimentet består av Master CarbonLow (kantutformningarna A, B, E och SQ) samt Focus CarbonLow (kantutformningarna A och E) och kommer successivt att utökas.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.