Hållbarhet i fokus för G5 på Masthuggskajen

Visionsbild White arkitekter- kulturhuset Sonyas

Hållbarhet i fokus för G5 på Masthuggskajen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu står det klart att Broods tilldelas byggrätten G5 i det framväxande Masthuggskajen, när Älvstranden Utveckling AB offentliggjort vem som får förvalta en av de sista kvarvarande markanvisningarna för området. Det vinnande förslaget har arbetats fram i samarbete mellan Broods och White arkitekter. Därmed föräras Masthuggskajen med ett nytt kulturhus präglat av samnyttjande, liv och rörelse – och döpt efter Masthuggetfödda och jazzikonen Sonya Hedenbratt.

Det planerade kulturhuset, kort och gott kallat ”Sonyas”, är en byggnad med många funktioner. Ett kulturhus – som genom samnyttjade lokaler innehåller ett helt arkitektkontor, och samtidigt bjuder in till samverkan, engagemang och delade upplevelser. Sonyas är också en byggnad med högsta hållbarhetsambitioner.

– Det känns fantastiskt att vara med och utveckla Masthuggskajen vidare! Vårt Sonyas bidrar till platsen med ett levande kulturhus, bra energilösningar, träbyggnation och nytänkande där vi samnyttjar lokaler. Och tack vare samarbetet med White Arkitekter och BRA Bygg kan vi ligga i framkant både med arkitektur och innovativt byggande med hållbarhet i fokus. Vi är fantastiskt stolta och glada idag, säger Joakim Garfvé, grundare av Broods.

Spännande kulturprojekt

Byggrätten omfattar 2 400 kvm BTA och på platsen efterfrågade Älvstranden Utveckling både kontor och en långsiktig kulturaktör med ett publikt fokus, som bidrar till ett levande och kontrastrikt gatuplan. I det vinnande förslaget Sonyas, har White Göteborg och Broods tillsammans skapat ett spännande och nyskapande koncept med tydlig kulturprofil. White är, utöver att i samarbete med Broods ha tagit fram konceptet, med som ankarhyresgäst i förslaget.

– Sonyas var med juryns egna ord det ”klart bästa förslaget”. Det är hedersamt att få så fina omdömen av en kunnig och erfaren jury. Vi ser fram emot att få vara en del av och arbeta vidare med ett av stadens utan tvekan mest spännande kulturprojekt, säger Jacob Sahlqvist, kontorschef på White arkitekter i Göteborg.

”Broods har lämnat det högsta anbudet och presenterat en långsiktig affärsmodell där delar av huset samutnyttjas för att få in kulturverksamheter och därmed blir Sonyas kulturhus en livfull och flexibel plats. Konceptet passar väl med målsättningen att göra Masthuggskajen till ett kontrastrikt och stimulerande område för alla göteborgare. De höga kvalitetsambitionerna i projektet säkras upp när ett etablerat arkitektkontor är med i gestaltningsprocessen från början”, skriver Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande i samband med offentliggörandet.

Om Masthuggskajen och byggrätten G5:

Byggrätten kallas för G5 och ligger mellan Masthuggstorget och Oscarsleden i en del av Masthuggskajen där det kommer att bli bostäder, park, förskola, idrottshall och kontor. Byggrätten G5 omfattar 2 400 kvadratmeter BTA för centrumändamål.

Med Masthuggskajen kommer Göteborgs stadskärna att växa västerut och närma sig vattnet. Den nya stadsdelen knyter samman området innanför Vallgraven och Haga med Masthugget och Majorna. En naturlig koppling till vattnet skapas också från Linnégatan via Järntorget och ner till kajen på den nya halvön.

I Masthuggskajen byggs det 1 300 bostäder, uppemot 6 000 arbetsplatser, hotell, restauranger, kultur, parkering, förskolor och parker. Området ska utvecklas till en plats full av kontraster, av gammalt och nytt, storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.