Nordbyggs guldmedalj till byggsystemet BiteLock

Nordbyggs guldmedalj till byggsystemet BiteLock

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det blev WoodBe som knep Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet 2023 har. Dess patenterade byggsystem BiteLock imponerar med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego.

På plats hos WoodBe i Karlstad delades Nordbyggs guldmedalj ut. Tävlingen är ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Tio produktnyheter nomineras årligen.

Lina Hann, projektledare för Nordbygg och Anna Göth från Svensk Byggtjänst delade tillsammans ut priset och läste upp juryns motivering:

– Det patenterade byggsystemet BiteLock med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego imponerar stort. Start up-bolaget WoodBe bryter ny mark genom att tillämpa en beprövad teknik på ett nytt sätt, och därigenom presentera en fräsch och spännande produkt för den svenska marknaden. Att BiteLock planeras tillverkas i Sverige med inhemsk förnybar och cirkulär råvara samt att den dessutom är helt anpassad för återbruk och återvinning har gjort juryns val ännu enklare.

Mindre metall – mindre miljöpåverkan

De glada mottagarna av priset, Filip Palosaari och John Elwin Segolsson, förklarar värdet av att tilldelas guldmedaljen:

– Det betyder jättemycket för oss. Vi är ju ett litet och relativt nystartat företag i branschen, att då få bekräftelse på att det vi gör är bra och att vi jobbar i rätt riktning är fantastiskt.

Bitelocks självlåsande stomsystem i korslimmat trä ska bidra till ett mer hållbart byggande.

– Den här produkten är spännande på flera sätt. BiteLock minskar behovet av infästningar rejält vilket innebär mindre metall i konstruktionen, och därmed möjlighet till minskad klimatpåverkan. Den kan också ge en bättre arbetsmiljö för snickarna, säger jurymedlemmen Ingar Lindholm från Svensk Byggtjänst.

Innovativa nyheter

Kriterierna för att nomineras är enkla. Innovation inom materialnyheter belönas. Med tiden har även hållbarhetsaspekten börjat tas i beaktning.

– Det ska vara en nyhet som tidigare inte funnits på den svenska marknaden. Uppfinningar är sällan helt nya utan bygger på gammal teknik i nya innovativa kombinationer som för byggandet framåt, förklarar jurymedlemmen Björn Florman från Materialbiblioteket.

Juryn består även av Anna Göth (Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst), Lina Hann, (Nordbygg), Jenny Svärd (Byggmaterialindustrierna), och Ingar Lindholm (Byggkoll/Svensk Byggtjänst).

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.