De kan vinna Solna stads stadsmiljöpris 2023

De kan vinna Solna stads stadsmiljöpris 2023

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

De tre nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2023 är stadsradhusen i Solna trädgårdskvarter som ligger i Järvastaden, Kvarteret Bellona i Råsunda och Hållbarhetshuset i Haga norra. Vinnaren presenteras den 16 maj.

Stadsradhusen
De tre nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2023 presenterades på byggnadsnämnden den 5 april. Prisutdelningen äger rum den 16 maj på Frukostbrickan – ett återkommande arrangemang av Solna stad för det lokala näringslivet.

De nominerade är:

Stadsradhusen i Solna trädgårdskvarter, Järvastaden

Adress: Gunnarbovägen
Byggaktör: JM
Arkitekt: Ettelva

Stadsradhusen har en välarbetad arkitektur som bidrar till levande och grön gatumiljö. Husens tegelfasader i tre plan är orienterade mot gatan vilket bidrar till ett stadsmässigt uttryck.

Kvarteret Bellona, Råsunda

Adress: Södra Långgatan 19–23
Byggaktör: Wåhlin fastigheter
Arkitekt: SandellSandberg

Projektet är ett mycket bra exempel på om och hur tillbyggnad kan genomföras för att skapa värden i en befintlig stadsmiljö. Utan att ta ytterligare ytor i anspråk har projektet medfört att fler bostäder, förskola och större gröna ytor kunnat tillskapas i stadsdelen.

Hållbarhetshuset, Haga norra

Adress: Frösundaleden/Kolonnvägen
Byggaktör: Fabege
Arkitekt: Nom Arkitekter

Huset visar på hur en byggetablering kan genomföras på ett nytt miljövänligt sätt. Genom återbruk av material från byggnader som revs på platsen har man skapat förutsättningar för en mer miljövänlig byggnation.

Om Solna stads Stadsmiljöpris

Solna stads stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.