Träd för miljonbelopp

I kvarteret Riset på Södermalm växer ett av SKBs mest värdefulla träd. Foto: Karin Alfredsson

Träd för miljonbelopp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

SKB-kvarter har gott om träd. Dessa bidrar till att skapa en utemiljö som ger de boende ett rum mellan stadens hets och hemmets vardag. Och trädens värde ligger inte bara i att de hjälper oss att må bra. Det kan faktiskt räknas i kronor. Miljoner kronor.

En trädinventering av våra utemiljöer i innerstaden visar att gårdarna i våra kvarter har många träd med stor variation.
– Träden har betydelse för den biologiska mångfalden på platsen. Till exempel vill olika insekter ha olika träd och lockar till sig olika fåglar, säger Jenny Fahlman Öhr, utemiljöchef på SKB. I och med den här sammanställningen har tre av SKBs sju förvaltningsområden hittills genomgått trädinventering och den fortsätter nu vidare utanför tullarna. Trädinventeringen är ett stöd för den långsiktiga planeringen av utemiljön.

Estetiken nästan lika viktig

– Vi behöver ha koll på vårt bestånd, veta vilka träd vi har, att de är friska och säkra och anpassade till platsen där de växer. Träden ska erbjuda skugga och mikroklimat, men inte hindra sikt och framkomlighet, fortsätter Jenny Fahlman Öhr.För att beräkna det ekonomiska värdet av träden används en modell som tagits fram vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Enligt den beräkningsmodellen är träden i SKBs områden i innerstaden värda totalt 27,3 miljoner kronor.
– Beräkningsmodellen tar inte hänsyn till trädens estetiska värde, men för oss är det viktigt att träden inte bara är anpassade till platsen utifrån den praktiska hanteringen. Trädens färg och form, deras blommor och bladens höstfärger tillför också ett värde till platsen, avslutar Jenny Fahlman Öhr.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.