Kartläggning visar på det psykiska måendet inom byggbranschen

Kartläggning visar på det psykiska måendet inom byggbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ramirent har tagit fram en rapport, som visar att så många som 16 procent inom byggbranschen har mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete, flera gånger det senaste året.

Ramirentrapporten bygger på siffror som Ramirent tagit fram i samarbete med Sverige Bygger, som skickat ut en enkät till personer på ledande befattningar inom byggbranschen. Rapporten belyser frågor som hållbarhet, digitalisering, kompetensbehov, trivsel, säkerhet och jämställdhet inom branschen. I rapporten har bolaget bland annat undersökt hur måendet ser ut ute på byggena.

16 procent av de tillfrågade i rapporten har mått psykiskt dåligt pga stress, oro, ångest eller annan psykisk ohälsa flera gånger det senaste året. Undersökningen visar även att fem procent har sökt hjälp för psykisk ohälsa relaterat till arbetet. Ytterligare tre procent har sökt för orsaker utanför jobbet.

– När undersökningen gjordes hade vi levt med pandemin under drygt ett år och vi vet ännu inte hur det har påverkat vårt mående. Därför känns det viktigt att följa upp de här siffrorna under en längre period. Samtidigt måste byggbranschen, precis som alla andra branscher, jobba med det psykiska måendet parallellt med att skapa en bättre och säkrare fysisk arbetsmiljö, menar Anna Klebe, HR-chef på Ramirent.

Merparten trivs bra

7 av 10 i undersökningen uppger att de alltid informerar ledningen om de upptäcker såväl små som stora missförhållanden, vilket kan handla om allt från jargongen på arbetsplatsen till hur säkerhetsrutiner efterföljs. Överlag visar undersökningen att de allra flesta trivs bra på sin arbetsplats – hela 73 procent svarar det.

– Jag tror att det är många som känner en meningsfullhet i att gå till jobbet när man är en del av samhällsutvecklingen. Vi som jobbar inom byggsektorn känner att vi är med och påverkar, och det skapar stolthet, säger hon.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.