Eskilstunabolaget SmartFront har rönt uppmärksamhet med en metod där ventilationen integreras i fasaden vid renovering av hus. Styrkan i konceptet är helhetsperspektivet där ett bättre inomhusklimat är ett lika viktigt mål som energibesparingen, menar företagets vd Stefan Forsberg.
Ingenjören och uppfinnaren Didrik Aurenius har arbetat med ventilation i hela sitt vuxna liv. När regeringen satte nya miljömål från år 2020 om att alla fastigheter skulle vara både radonsanerade och nå de uppsatta energibesparingskraven började han genast fundera på hur det kunde lösas, utan att behöva ta till drastiska åtgärder. Han utarbetade en patenterade helhetslösning som skulle ge en tilläggsisolerad fasad med ett inbyggt värmeåtervinningssystem och bygger på direkt återanvändning av tilluft. Med systemet skulle det även gå att ventilera ut radon om sådan finns i blåbetongen.
Genom att isolera fasad och vind, byta fönster samt installera ett FTX luftåtervinningssystem skulle systemet kunna ge fastighetsägaren upp till 75 procent energibesparing. Besparingen sker genom att luft återvinns i FTX aggregatet och tilluftskanaler dras på utsidan av fasaden samt att tilluft tillförs under befintliga radiatorer, vilket skulle vara optimalt för hus som inte har dragna tilluftkanaler invändigt. Enligt konceptet läggs ventilationsrören och tilläggsisoleringen utanpå husets fasad, vilket också skulle innebära minimalt med störningar för de boende.
Bäst effekt i 1950-talshus
Didrik Aurenius kontaktade Niklas Karlsson, vd på Eskilstunaföretaget Front, som fastnade för idén och provmonterade under några år. 2015 tog han kontakt med Stefan Forsberg för att satsa på lansering av den patenterade metoden. Han hade en bakgrund som marknadschef på trähandelskoncernen AB Karl Hedin.
– Jag har arbetat i många år med att ta fram och marknadsföra olika produkter. När Niklas berättade för mig om idén tyckte jag direkt att den lät spännande och helt rätt i tiden, berättar Stefan Forsberg.
Det projekt där metoden har bäst genomslag, menar Stefan Forsberg, är ett gammalt 1950-talshus med bristfällig ventilation och fasad och fönster som behöver åtgärdas. Sedan lanseringen har SmartFront arbetat med en rad projekt där äldre fastigheter har renoverats. Ett exempel är en upprustning av HSB Stockholm fastighet i Västertorp. Planen var att tilläggsisolera och renovera fasadputs på huset från 1948, samt montera energieffektiva balkongdörrar och fönster. Men en tekniskt omodern ventilation med tilluft via springventiler gav ändå en hög energianvändning, vilket fick HSB att testa SmartFronts lösning.
För frånluft användes befintliga kanaler från badrum och kök. För tilluft har ett nytt kanalsystem monterats i fasadens nya, tjockare isolering. På fyra månader närapå halverades den totala energianvändningen i fastigheten – från 144 till 77 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Förutom minskad energianvändning är kallras och köldbryggor från fönster och balkonger nu borta, liksom ljud från fönsterventiler. De boende upplever även en annan inomhuskomfort med en jämnare temperatur och renare luft.
Boendemiljön en nyckelfråga
Att förbättra inneklimatet för de boende är en av bolagets starkaste drivkrafter, berättar Stefan Forsberg.
– Radon är en stor och viktig fråga för oss men som det kanske inte pratas om så mycket. Ändå dör flera hundra människor varje år av radonrelaterade orsaker. Tyvärr är mätningen av många fastigheter också bristfällig.
Ett sätt att få bukt med radon är genom att avlägsna radonkällan eller späda ut det radon som nått inomhusluften med ventilation. Kommer radonet från byggnadsmaterialet, sänks radonhalten enklast genom ventilation genom FTX-system, som även kan ta bort skadliga emissioner från exempelvis, formaldehyder och färg.
– I grund och botten vill vi säkerställa boendemiljön i gamla flerfamiljshus och samtidigt minska energiförbrukningen. Med den här metoden kan vi få bort radon i stor omfattning, vi kan minska buller, få en friskare inomhusmiljö, fastighetsägaren sparar energi och vi minskar koldioxidutsläppen, säger Stefan Forsberg.
SmartFronts lösning har uppmärksammats ett flertal gånger. De har utsetts till Årets Framtidsföretag av Energieffektiviseringsföretagen (2017) och till Årets Innovatör i Eskilstuna (2016). Stefan Forsberg lyfter fram bolagets fokus på att se helheten i fastigheten som den främsta styrkan.
– Vi byter inte bara fönster eller sätter in ny isolering utan tar ett helhetsgrepp genom att lyssna på vilka problem kunden har. Helhetsperspektivet och enkelheten i tillvägagångssättet innebär i slutändan att vi får ett friskt hus och får en betydande effekt vad gäller energibesparing.