Väderskyddad året runt-miljö kan bli verklighet i Linköping

Väderskyddad året runt-miljö kan bli verklighet i Linköping

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En undersökning gjord av White Arkitekter, med stöd av Naturvårdsverket, visar att Linköpingsbon vill ha både stadsliv och lugn i sin boendemiljö. Nu utvärderas idén kring ett Eco Canopy för att möta invånarnas önskemål.

Om Linköpingsbon fick välja skulle boendemiljön erbjuda lugna miljöer för promenader, läsning och reflektion, i kombination av stadsliv med restauranger och caféer. Porlande vatten och fågelsång är också något som rankas högt i den förstudie som White arkitekter har gjort.

I utvecklingen av Ebbepark, Linköpings nya stadsdel i östra Valla, planeras det för ett Eco Canopy, en väderskyddad året runt-miljö med förutsättningar för urban odling, rekreation och mötesplatser.

– Vi tittar nu på hur vi kan skapa en miljö där det både finns utrymme för stadsliv och lugn. Någon form av ljudbarriär kommer att bli ett viktigt inslag. För att skapa mötesplatser kommer det förmodligen också finnas ytor för spel och lek för alla åldrar samt möjligheter att äta mat eller fika i gröna och doftande miljöer, säger Filippa Karlsson, arkitekt på White arkitekter.

I projektet kombineras ekosystemtjänster och tekniker för belysning, ventilation och hantering av områdets avfall och avloppsvatten. En digital kommunikationsplattform för kvarteret möjliggör också för de boende och verksamma i kvarteret att interagera både med byggnadens prestanda och med varandra i ett slags gemensamt kunskapsbyggande.

– Ebbepark ska vara en innovativ och framtidsorienterad stadsdel och vi erbjuder området som en testbädd för nya innovativa lösningar inom samhällsbyggnad, där förstudien till Eco Canopy är ett spännande exempel. Det ska bli intressant att se hur resultatet tas vidare och integreras i Ebbepark, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors.

Illustration: White

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.