Svenskt elnätsprojekt koras till ett av världens smartaste

Svenskt elnätsprojekt koras till ett av världens smartaste

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Projektet Växlande effektreglering (VäxEl) som drivs av Sustainable Innovation har tilldelats världspriset ISGAN Award of Excellence. Priset går till det projekt som på bästa sätt främjar energiomställningen och möjliggör nyttjandet av mesta möjliga mängd förnybar energi i elnätet.

VäxEl drivs av Sustainable Innovation, Ngenic, Upplands Energi, Chargestorm, Ferroamp och Stuns, stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle. Energimyndigheten delfinansierar projektet.

Projektet kopplar ihop elbilsladdning, solceller, energilagring och inkluderar även värmepumpar som styrs i Upplands energis elnät. Arbetet med installationer av energilager och elbilsladdning pågår för fullt enligt Sustainable Innovation och i vintras kunde höga effekttoppar, som är problematiska för nätet, styras bort och ge utrymme för mer förnybar el. Dessutom innebar det minskade kostnader för både nätbolag och kunder.

– För att öka andelen förnybar energi och för ett mer flexibel energisystem är utveckling av nya tekniska lösningar viktigt. Det är därför väldigt glädjande att se de framsteg som svenska företag gör internationellt och jag gratulerar Sustainable Innovation till utmärkelsen som bekräftar att de är världsledande på sitt område, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i samband med prisutdelningen.

Priset delades ut av det internationella organet International Smart Grid Action Network (ISGAN) under världens två största energiministermöten Clean Energy Ministerial och Mission Innovation som pågick i  i Köpenhamn och Malmö den 23-24 maj.

På bilden: Energiminister Ibrahim Baylan överlämnar ISGAN Award of Excellence till Joachim Lindborg, projektledare på Sustainable Innovation
Foto: Sustainable Innovation

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.