Bostadsbranschen kräver svar om elnätsprishöjningar

Hans Dahlin, energichef HSB Riksförbund Foto: HSB Riksförbund

Bostadsbranschen kräver svar om elnätsprishöjningar

ANNONS

Annons

De senaste fem åren har elnätspriserna stigit med omkring 25 procent, samtidigt som den allmänna kostnadsutvecklingen varit mycket måttlig. Om inte dagens reglering för elnätsbolagens intäkter skärps riskerar vi fortsatt kraftiga prishöjningar. Det skriver Bostadsrätterna, HSB, Hyresgästföreningen, Villaägarna, Riksbyggen, Fastighetsägarna och SABO i ett brev till energiminister Ibrahim Baylan.

Med anledning av de senaste årens elnätsprishöjningar har HSB och stora delar av bostadsbranschen nu brevledes begärt svar från energiminister Ibrahim Baylan om hur regeringen avser att agera i frågan.

– Det är glädjande att energiministern vid flera tillfällen uttalat sig tydligt om att reglerna kring elnätsbolagens intäkter behöver skärpas för att få till rimligare avgifter för landets elnätskunder. Men nu behöver vi ett konkret besked om hur det ska gå till, säger Hans Dahlin, energichef HSB Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Energimarknadsinspektionen har i en utredning kommit med flera förslag för att begränsa elnätsbolagens prisökningar. Tidigare har metoderna för att beräkna elnätsbolagens intäktsramar, som avgör hur mycket elnätsavgifterna kan höjas, inte framgått tydligt av lagstiftningen. Detta har lett till osäkerhet, långa rättsprocesser och en möjlighet till för höga intäkter för elnätsbolagen. En möjlighet som främst har utnyttjats av de tre stora elnätsbolagen enligt bostadsorganisationerna.

I brevet till Ibrahim Baylan skriver de att Energimarknadsinspektionens förslag är bra och kommer att säkerställa att kundernas avgifter blir mer rimliga än idag, samtidigt som elnätsbolagen också får en rimlig avkastning. Förslagen kommer också att minska antalet rättsprocesser enligt bostadsorganisationerna.

– Vi anser att det är avgörande att samtliga Energimarknadsinspektionens förslag genomförs för att elnätsbolagens prisökningar ska kunna dämpas. Vi har därför nu frågat energiministern om regeringen avser att begränsa elnätsbolagens intäkter till en rimligare nivå genom att besluta om Energimarknadsinspektionens samtliga förslag, säger Hans Dahlin.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.