Äldre flerfamiljshus får nytt liv

Äldre flerfamiljshus får nytt liv

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När det gäller nybyggen är själva energifrågan numera redan inbyggd. Om inte lagar och förordningar styr så är lönsamheten en ännu större drivkraft. Så hur gör man då med redan färdiga flerfamiljshus?

Energieffektivisering är på allas läppar, inte minst när det gäller renoveringen av de stora miljonprogrammen. Till den frågan kommer vi med all säkerhet att återkomma. Den här gången vill vi visa hur två bostadsrättsföreningar löst frågan på två helt olika vis men lika effektiva, sett utifrån sina respektive förutsättningar. Spännvidden i bostadspriserna är som bekant stor. Den ena föreningen ligger i Göteborg, där kvadratmeterpriserna tickar uppåt och en trea på bästa läge kostar minst 5 Mkr. Den andra ligger i Gislaved där en trea, trots lokal bostadsbrist, kostar 400 000 kr. För bägge har investeringarna varit lönsamma.

Gammal dam från 1905

Bostadsrättsföreningen Anno 1905 bildades 1997 och består av 42 lägenheter och åtta lokaler. Byggt 1905 är det ett klassiskt hus mitt i Linnéstaden i Göteborg. Här har man bland annat satsat på solceller.

– Det var faktiskt lite utav en slump, jag råkade surfa in på Göteborg Energis solkarta och såg att vårt tak var rött till stora delar, det vill säga lämpade sig väl för solceller, säger Staffan Backman, ordförande.

Föreningen tog kontakt med ett antal leverantörer och ansökte om bygglov, men fick nej. Huset är nämligen skyddsvärt så man får inte göra hur som helst med fasad och annat. Eftersom taket var brutet tyckte kommunen att det skulle synas från gatan.

– Men vi ritade om förslaget och till och med utökade arean, så efter några turer hade vi i juli 2016 monterat 300 kvm solceller högst upp på taket, berättar Staffan.

Investeringen var på 765 000 kr inklusive moms. Föreningen har just fått statsbidrag på drygt 200 000 kr så man räknar med att det har betalat sig på fem år.

 Sålt el externt redan nu

Nu har Anno 1905 varit igång i nästan ett år med sina nya solceller och det har dessutom varit vinter emellan.

– Det är det som är så roligt, säger Staffan. Solcellerna, som faktiskt genererar el även när det regnar, driver alla våra allmänna utrymmen. I år har vi redan överskrivit kapaciteten och sålde, visserligen små mängder men ändå, tillbaka el till Falkenbergs Energi i januari och februari. Och nu när jag fick elräkningen senast så var den på 2 kWh mot fjolårets 5 kWh för samma tid, vilket med andra ord alltså är över en halvering.

Staffan har nu satt igång ett nytt projekt där tanken är att man så småningom skall ha ett elabonnemang för hela föreningen istället för varje lägenhet.

– Det kommer spara pengar åt oss. Andra åtgärder när det gäller miljö är bland annat att vi har 11 fraktioner i soprummet liksom LED-belysning i alla allmänna utrymmen. Vi har sagt att miljö är lika viktigt som ekonomi för vår förening, avslutar Staffan.

Annons

 

Renovering i 60-talshus

HSB är en av de stora föreningar som arbetat länge och strategiskt med miljöfrågor. Som ett kvitto för dem som gör en insats för att minska sin klimatpåverkan har man även ett klimatpris.

En bostadsrättsförening som verkligen tog ett helhetsgrepp på sin energieffektivisering var brf Krabban centralt belägen mitt i Gislaved och belönad med HSB Götas Klimatpris för några år sedan.

– För vår del började allt egentligen med tanken att stambyte nog borde göras eftersom huset är byggt 1964. Vi hade gått igenom med kameror i ledningarna och förstått att det var dags för den slags renovering. Vi beslutade också att utöka själva stambytet med att se över elen, ventilationen och isoleringen, berättar Cecilia Larsson, en av dem som var ansvariga i styrelsen.

Föreningen har 96 lägenheter, så om man ändå skulle hålla på att stöka var det lika så gott att ta så mycket man kunde samtidigt, fortsätter Cecilia.

– Dessutom är en hel del i föreningen till åren komna och för dem ville vi göra det så smidigt som möjligt. Det blev ett stort och omfattande projekt som pågick nästan i två år.

 

Sparar 200 000kr per år

Hur började ni? Det är trots allt en stor investering att göra?

Det är en stor investering och för ett antal år sedan beslutade därför föreningen att lägga avgiftshöjningarna några procent över vad som krävdes

– Det innebar att vi hade en hyfsad kassa. Sedan har finansieringen även inneburit att vi höjer avgiften med fem procent i fem år. Totalt har det kostat 20 Mkr, berättar Cecilia.

För det fick hon och de andra i huset helt nya, fina badrum där man dessutom gjort fönstren mindre, vilket ger en bättre isolering och tar tillvara på värmen. I alla lägenheter installerades termostater på alla element för att ge en jämn, behaglig och bra temperatur.

– Men den största åtgärden var förstås att se över ventilationen ordentligt liksom att byta från gas- till fjärrvärme, vilket för övrigt är vad Gislaved kommun satsar på. Så där kunde vi bara behändigt koppla på. Bara det blev en besparing på i runda slängar 15 procent, vilket ger oss en besparing på cirka 200 000 kr per år, säger Cecilia. Där den stora oljetanken stod, renoverade man och satsade på ett gratis, numera mycket välbesökt gym, för alla boende.

– Nu har vi fått blodad tand, så nästa energieffektiva åtgärd som står på tur kommer att bli att byta alla fönster, avslutar Cecilia.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.