SABO och Hyresgästföreningen reagerar på höstbudgeten

SABO och Hyresgästföreningen reagerar på höstbudgeten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När regeringen presenterade budgeten för nästa år saknade Hyresgästföreningen och SABO skattereformer för hyresrätter.

Med i höstbudgeten finns sammanlagda investeringar för 40 miljarder i samhällsbyggandet, i vård, skola, omsorg och klimat. Något som Hyresgästföreningen, enligt ett pressmeddelande ser positivt på.

Men de saknar satsningar på hållbarhet i miljonprogrammen och konkreta förslag för att justera den ekonomiska obalansen som råder mellan olika boendeformer. Enligt Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen är hyresrätten idag missgynnad skattemässigt.

-Det byggs fler bostäder idag än på mycket länge men vilka byggs det för? Människor måste kunna efterfråga och ha råd med det som byggs. Vi måste öka byggandet rejält av bostäder som vänder sig till hushåll med normala och låga inkomster. Då krävs en massiv satsning på hyresrätter som människor har råd att bo i, säger hon.

Även bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO), önskar reformer av skattesystemet. Skattefria underhållsfonder, ROT-stöd till hyresrätten och införandet av en låg moms på bostadshyra är några av deras förslag som enligt dem skulle underlätta för byggande, renovering och förvaltning av allmännyttans bostäder.

– Jag beklagar att regeringen inte tagit chansen att använda delar av det stora reformutrymmet till att förbättra bostadsmarknaden. En viktig del hade varit att stärka hyresrätten genom skattereformer. Vi vet att många kommuner behöver fler hyresrätter men dagens system hämmar en sådan utveckling, säger Anders Nordstrand, VD för SABO, i ett pressmeddelande.

 

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.