50- & 60-talsarkitektur i nytappning

50- & 60-talsarkitektur i nytappning

ANNONS

Annons
Annons

Två nya bostadshus med 69 lägenheter i en skogsslänt väster om Stockholm beviljades bygglov precis innan årsskiftet. E/S-A Arkitekter har tillsammans med Brovalvet Förvaltnings AB och Mecon Bygg AB utvecklat kvarteret Storsiren som präglats av områdets befintliga 50- & 60-talsarkitektur.

Med respekt för den befintliga bebyggelsen och de boende i området har det lagts stor vikt vid 50- & 60-talets karaktäristika drag och flirten med dåtidens uttryck är tydlig men med ett modernt perspektiv.

Stor omsorg om små detaljer har varit vår ledande tes genom arbetsprocessen och det har präglat husens gestaltning, berättar arkitekt Sara Lyckstedt.

“Byggnaderna i Storsiren har likt övriga hus på gatan ett återhållsamt uttryck med en varm färgsättning och ordnad fönstersättning. Det gör att husen inte gör så mycket väsen av sig och lätt smälter in i omgivningen. När man kommer närmre kan man dock upptäcka små detaljer, som små smycken på fasaden, i form av bland annat bearbetade räcken men också gedigna materialval och möten. När vi ritar hus handlar det inte bara om husets gestaltning utan även om boendekvalitéer invändigt, gårdens utformning och om hur det känns när man närmar sig huset”.

Unika entréer

Till husen har det ritats fem välkomnande entréer med karosseripanel. Med små variationer har vardera entré fått ett eget uttryck genom stora glasade ekpartier som lyser som lyktor längs gatan på kvällen. I ett gathörn mellan de två husen bildas ett nytt torg med en lokal där förhoppningen är att det ska etableras ett bageri eller liknande. Denna plats kommer att vara som en samlingspunkt för både de boende och alla i området.

Det naturnära läget, bara ett stenkast från Mälaren, har varit en tillgång i utformningen av den lummiga innergården. Befintliga träd har bevarats och lekplatser har integrerats på ett naturligt sätt i den vilda naturen.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.