ANNONS
YIT och Veidekke bygger avloppstunnel mellan Bromma och Sickla

YIT och Veidekke bygger avloppstunnel mellan Bromma och Sickla

annons
ANNONS

YIT och Veidekke har tecknat avtal med Stockholm Vatten AB för bygget av en ny avloppstunnel i Stockholm.

Arbetet påbörjas i januari 2020. Kontraktets värde uppgår till ca 1,4 miljarder.

– Vi är glada att upphandlingen nu är klar och att vi kan komma igång med bygget av avloppstunneln. Vi har nu skrivit kontrakt med YIT och ser fram emot ett bra samarbete, säger Stefan Rosengren projektchef för Stockholms framtida avloppsrening

14 km lång tunnel

Projektet ingår i utvecklingen av vattenreningsverket i Henriksdal. YIT har arbetat i Henriksdal sedan 2015 i olika projekt. Det nya kontraktet omfattar tunneldrivning, betongarbeten, pumpstationer samt installation av rörledningar. Huvudtunneln på ca 14 km kilometer kommer att gå mellan Bromma och Sickla i Stockholm där YIT kommer att ansvara för bygget av 7,7 kilometer av tunneln. YIT är huvudentreprenör för projektet och samarbetspartnern för installationen kommer att vara Caverion Sverige AB.

– Vi är stolta över att vi nu får fortsatt förtroende att bidra till Stockholms framtida avloppsrening. Vi har gedigen erfarenhet av vatten- och reningsverksprojekt och går in i entreprenaden med spetskompetens i att bygga och hantera komplexa processanläggningar i bergtunnlar. Projektet ställer stora miljökrav på vad vi bygger med, hur vi bygger och vad vi lämnar efter oss, vilket ligger i linje med våra hållbarhetsmål, säger Lars Stendius, VD för YIT Sverige AB.

Även Veidekke har tecknat avtal med Stockholm Vatten och Avfall för att vara med och bygga avloppstunneln. I Veidekkes etapp, som är ca 7 km lång, ingår drivning av arbets-/servicetunnlar, huvudtunnlar, schakt till markytan samt anläggningskonstruktioner och installationer tillhörande tunnelsystemet.

– Vi är oerhört glada att få ytterligare ett projekt åt Stockholm Vatten och Avfall. Jag är säker på att våra goda relationer, som vi etablerat i tidigare projekt, tillsammans med vår starka expertis inom tunneldrivning, kommer bidra till ett lyckat projekt som kommer gynna samhället. Att kunna bidra till en bättre vattenmiljö i Mälaren och Östersjön är något att vara stolt över, säger Marcus Andersson, regionchef på Veidekke Anläggning Öst.

Satsar på membranteknik

Inom ramen för projektet Stockholm framtida avloppsrening byggs reningsverket Henriksdal ut samt uppgraderas med ny reningsteknik, så kallad membranteknik. Henriksdal reningsverk består av två delar; en anläggning i Henriksdal och en under Hammarbybacken (Sicklaanläggningen): Förändringar görs i båda anläggningarna och alla ombyggnadsarbeten utförs medan reningsverket är i drift. Nuvarande reningsverk i Bromma läggs ned och avloppsvattnet från Västerort leds istället i en ny tunnel till reningsverken i Sickla och Henriksdal. Kapacitetsökningen kommer att bidra till att vattnet i Mälaren blir ännu renare, att utsläppen i Östersjön minskar och att transporter av avloppsslam genom bostadsområden försvinner.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.