ANNONS
Wihlborgs vinner Stadsbyggnadspriset i Malmö

Wihlborgs vinner Stadsbyggnadspriset i Malmö

annons
ANNONS

Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset är kontorshuset Dungen i Hyllie, ritat av Fojab arkitekter på uppdrag av Wihlborgs Fastigheter. Malmö stads Gröna Lansen pris gick till fastigheten Gjuteriet 23.

“Med hög arkitektonisk kvalitet och med omsorg om detaljerna, bidrar kontorshuset Dungen på ett föredömligt sätt till platsen Hyllie. Byggnadens hjärta, det generösa, norrvända atriet, blir kvällstid en lysande fyr i Arenagatans förlängning. Trots hyresgästens krav på säkerhet upplevs byggnaden öppen och välkomnande. Dungen erbjuder en arbetsmiljö utöver det vanliga; träbeklädda gångbroar, golv av mossa och roterande (!) träd, som tar interiör och personal till nya höjder. Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld,” lyder juryns motivering.

–Dungen är ett betydelsefullt tillskott till hela stadsdelen Hyllie och till samhällsbygget, med sin höga miljöprofil och stationsnära arbetsplatser, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

–Med sin djupverkande tredimensionella fasad, har projektet Dungen ett eget personligt uttryck samtidigt som byggnaden inordnar sig i den planerade kvartersstrukturen. Det stora atriet med sin organiskt utformade trappa kontrasterar på ett spännande sätt mot den strängt geometriska utsidan. Den ljusa fasaden med sina lätta material, vilar fint på den tyngre sockelvåningen i mörkt tegel med öppningar för entréer och butikslokaler, säger stadsarkitekt Ingemar Gråhamn.

Under Stadsbyggandets dag belönades även fastigheten Gjuteriet 23 i Limhamn med Malmö stads Gröna Lansen pris för ett miljömässigt hållbart och klimatsmart byggande. Byggherre är Vita Örn AB och Fojab har ritat byggnaderna, som består av hyresrätter.

”Med teknikintresse som röd tråd blir energieffektivitet en tävling som alla kan vinna! Husets välisolerade konstruktion i kombination med värmeåtervinning från luften ger ett mycket lågt energibehov, samtidigt som individuella val sätter den egna komforten i centrum. Här uppmuntras det hållbara resandet med gemensam pool för såväl cykel som bil och att fixa cykeln går enkelt i servicerummet. Dagvattnet tas om hand både ovan och under jord och gårdens utformning inbjuder till gröna möten mellan de boende,” lyder juryns motivering.

-Vita Örn har ännu en gång visat hur viktigt det är att våga utveckla och investera i teknik och klimatsmarta lösningar, som ger hållbara valmöjligheter för de boende och en medveten långsiktig förvaltning, säger Simon Chrisander (L), stadsbyggnads- och miljökommunalråd.

Priserna delades ut på Stadsbyggandets dag den 6 september.

Dungen. Foto: Bojana Lukac, Malmö stadsbyggnadskontor

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.