Vinnare av Helsingborgs stads stadsbyggnadspris

Vinnare av Helsingborgs stads stadsbyggnadspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För första gången delar Helsingborgs stad ut sitt stadsbyggnadspris, och Riksbyggens Brf Laröds Blomma tog hem utmärkelsen. Med sin unika design och hållbara vision utmärkte sig projektet bland 23 nominerade. Priset har instiftats för att inspirera helsingborgare, byggaktörer och arkitekter att skapa projekt som bidrar till ett väl gestaltat Helsingborg.

– Vi är oerhört stolta över att ha vunnit. Utmärkelsen är ett viktigt erkännande av vårt arbete för ett mer hållbart och inkluderande Helsingborg. Som en aktiv aktör i staden är vi glada att fortsätta bidra med projekt som håller hög arkitektonisk kvalitet med fokus på hållbarhet, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Syd.

Juryns motivering
Under en prisceremoni på Dunkers kulturhus mottog Riksbyggens bostadsprojekt Brf Laröds Blomma Helsingborgs stads stadsbyggnadspris. Bland 23 nominerade bidrag vann Brf Laröds blomma juryns gillande ur stadens arkitektverktygs samtliga kategorier med motiveringen:

Formade av mötet med landskapet öppnar husen upp likt fyra hästskoformade blad. En medveten skalförskjutning som i sin lägre del möter omgivningen och som reser mot blommans mittpunkt. Husen har ett tydligt formspråk med fasader i trä och sedumtäckta tak. Därtill har varje ”hästsko” fått sin egen identitet genom en för varje blad unik trädgård. Projektet är väl och medvetet bearbetat, från den övergripande tanken till detaljer och naturliga materialval som kommer åldras väl med tiden.

– Vi är mycket stolta att för första gången dela ut Helsingborgs stadsbyggnadspris och därmed uppmärksamma det ambitiösa projektet Laröds blomma, som visar på hög arkitektonisk kvalitet. Det är precis i den andan som vi vill att Helsingborg ska utvecklas vidare. Det är just det som är prisets syfte; att främja diskussion om arkitektur och vilken stad vi vill bygga, säger Alexander Svensson, stadsbyggnadsnämndens ordförande (M).

Gemenskap och hållbart boende i fokus
Brf Laröds blomma, designat av Jaenecke Arkitekter består av 48 bostäder fördelade på sex huskroppar som breder ut sig likt blomblad i olika riktningar, därav föreningens namn. Stor omsorg har lagts på att skapa ytor för gemenskap och integrera husen i den omgivande naturen Mellan husen finns både privata trädgårdar och gröna områden som bjuder in till gemenskap och trivsel. I mitten, där huskropparna möts, reser sig odlingsbalkonger med utsikt över den gemensamma piazzan. Husen har gröna tak med solceller och värms näst intill helt med fjärrvärme från återvunnen eller förnybar energi. Föreningen erbjuder en variation av boendeformer, med både radhus och lägenheter samlade i samma bostadsrättsförening.

– Vi på Jaenecke Arkitekter är otroligt glada över att Laröds Blomma har vunnit Helsingborgs stadsbyggnadspris. Projektet är verkligen ett fint resultat av flera ovanligt goda förutsättningar – en djärv detaljplan, en seriös och kunnig byggherre och en byggare som satt sitt bästa folk på att förvandla ritningarna till verklighet – för att nämna några. Vi är kolossalt stolta över att vara en del av Laröds Blomma och över att ta emot priset, säger Kenji Miyazu, arkitekt SAR/MSA, delägare och vd på Jaenecke Arkitekter AB

Om Helsingborgs stadsbyggnadspris
Helsingborgs stadsbyggnadspris delas ut för första gången hösten 2024, med syftet att uppmuntra helsingborgare, byggaktörer och arkitekter till att skapa projekt med hög arkitektonisk kvalitet och hållbarhet. Priset ska fokusera på en plats eller byggnad inom kommunens gränser och kan omfatta allt från nyproduktion till renoveringar, med målet att berika stadens gestaltning.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.