I Norden är tillverkningsindustrin den mest attackerade sektorn med drygt 60 procent av IT-attackerna, följt av finanssektorn med 21 procent. Detta enligt en ny rapport från cybersäkerhetsföretaget NTT Security.
– Tillverkningsindustrin är en viktig del för vår försörjningskedja och hela den svenska ekonomin. När nu industrin genomgår en digitalisering, där olika system och enheter blir alltmer uppkopplade, öppnar det upp för nya sårbarheter och attackytor, säger Fredrik Olsson, Nordenchef på NTT Security.
På global nivå var teknikindustrin den mest attackerade sektorn under förra året (26 procent) och tillverkningsindustrin stod för över 20 procent av de rapporterade läckorna, enligt NTT Securitys senaste 2023 Global Threat Intelligence Report. Den sammanställer och belyser cyberhoten under helåret 2022 och hur de påverkar världen.
Kan orsaka strömavbrott
– Cyberrisken mot infrastruktur och leveranskedjor är ett växande problem för företag, organisationer och regeringar runt om i världen. En cyberattack mot ett elnät kan till exempel orsaka omfattande strömavbrott, säger Fredrik Olsson.
Den vanligaste typen av cyberattacker mot Norden bestod till cirka 62 procent av webbapplikationsattacker (samlingsnamn för programvara som man kommer åt genom att använda en webbläsare), cirka 19 procent spaningsattacker (reconnaissance) och cirka 14 procent applikationsspecifika attacker.
– För att minska riskerna och de potentiella effekterna av attacker är det avgörande att organisationer och regeringar investerar i cybersäkerhetsåtgärder och ökar medvetenheten om cyberhot, avslutar Fredrik Olsson.
Övriga insikter från den globala rapporten
Ökning av moln- och SaaS-attacker: Attacktrenden mot moln och SaaS-plattformar har eskalerat. Webb- och skrivbordsapplikationer utgör 70 procent av alla attacker.
Fokus på webbapplikationsattacker: WordPress sticker ut som den primärt attackerade CMS-plattformen över regioner som Amerika, APAC och EMEA.
Om rapporten
Global Threat Intelligence Report innehåller analyser baserade på attack- och incidentrapporter, sårbarhetstrender och information om cyberhot från 1 januari 2022 till 31 december 2022.
NTT Security tillhandahåller proaktivt cyberförsvar och tjänster för att skydda våra kunder och samhället. I mer än 20 år har vårt företag hjälpt kunder att skydda sina digitala verksamheter genom att förutse, upptäcka och reagera på cyberhot, samtidigt som vi stöder affärsinnovation och hanterar risker. Våra SOC, FoU-center och säkerhetsexperter levererar information om cyberhot och hanterar hundratusentals säkerhetsincidenter varje år. Tillsammans säkrar vi den uppkopplade framtiden.