Veidekke: “Svensk bostadspolitik saknar ambitioner för ekonomiskt svaga grupper”

Veidekke: “Svensk bostadspolitik saknar ambitioner för ekonomiskt svaga grupper”

ANNONS

Annons

Svensk bostadspolitik är i en internationell jämförelse svag när det gäller ekonomiska insatser och politiska ambitioner för ekonomiskt svaga grupper, enligt en ny rapport från Veidekke.

I rapporten Sverige – sämst i klassen jämförs de sociala ambitionerna på den hyrda och ägda bostadsmarknaden. Enligt Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och socialdemokratisk bostadsdebattör, är svensk bostadspolitik unikt svag i en internationell jämförelse.

– Veidekkes rapport, som jämfört svensk bostadspolitik med 12 likvärdiga länder, bl.a. Kanada, Norge, Tyskland och Australien, visar att svensk bostadspolitik idag sticker ut som unikt svag. Den saknar ambitioner vad gäller ekonomiskt svaga grupper.

Rapporten är framtagen av Lennart Weiss tillsammans med Linda Jonsson, Veidekke och Stefan Attefall, f d bostadsminister, idag konsult och rådgivare. Rapporten, som presenteras genom ett seminarium i Almedalen, innehåller även sex principer för en ny social bostadspolitik. Bland annat pekar författarna till rapporten på att ett boende åt alla förutsätter offentliga ingripanden och subventioner och att de flesta länder – förutom Sverige – stöttar ägt boende med offentliga insatser.

Lennart Weiss. Foto: Veidekke

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.