Veidekke bygger regnanpassad skola

Illustration: LINK Arkitektur

Veidekke bygger regnanpassad skola

ANNONS

Annons

Veidekke ska på uppdrag av Lokalförvaltningen Göteborg Stad bygga Torslandaskolan F-6 där vatten ska göras till en resurs i lek såväl som i den pedagogiska verksamheten.

I år fyller Göteborg Stad 400 år där byggnationen av Torslandaskolan F-6 är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg. Med temat ”Världens bästa stad när det regnar” lägger kommunen fokus på hållbarhet och att möta klimatförändringar som vi står inför.

– I Göteborg regnar det ungefär var tredje dag – och då får man inte bara gilla läget, utan göra det bästa möjliga tillsammans med byggentreprenören Veidekke som vi upplever ställer sin främsta organisation till förfogande att förverkliga vår vision. Här på Torslandaskolan vill vi att elever och pedagoger ska ha roligt när det regnar samtidigt som vi fördröjer vattnets väg ut i dagvattensystemet så att vi inte belastar ledningarna vid häftiga skyfall, säger Karl Johan Canestedt, senior projektledare på lokalförvaltningen, Göteborgs Stad.

LINK Arkitektur har utformat en skolmiljö som framhäver vattnets naturliga kretslopp, dess kraft och betydelse. Regnvattnet samlas i en anlagd dagvattenflod mitt på skolgården för att sedan mynna ut i ett floddelta. Öppnings- och stängningsbara slussar och en effektfull regngardin uppmuntrar till lek och lärande.

Projektet är en totalentreprenad med en kontraktssumma på ca 217 miljoner kronor och skolan beräknas vara färdigställd våren 2024. I Veidekkes uppdrag ingår nyproduktion av ca 8 900 kvm BTA och byggnaden uppförs i tre våningsplan. Skolan är även ett pilotprojekt i Lokalförvaltningens satsning på jämlik byggnation, vilken syftar till att göra de miljöer Lokalförvaltningen bygger mer tillgängliga, inkluderande och attraktiva för alla som använder dem, oavsett kön eller könsidentitet, ålder, funktionsvariationer och liknande aspekter.

– Vi tackar Lokalförvaltningen Göteborg Stad för förtroendet, Vi ser fram emot att få vara med och bygga för våra barn och se till att de får en miljö för lärande i toppklass, säger Anders Holmqvist, arbetschef Veidekke Bygg Väst.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.