Växjös nya stads- och stationshus byggs i trä och glas

Växjös nya stads- och stationshus byggs i trä och glas

Annons

White Arkitekter vann arkitekttävlingen för Växjös nya stads- och stationshus. Det vinnande förslaget ”Under ett tak” blir en byggnad i trä och glas av olika slag.

Glaset kommer att ha olika funktioner, vissa partier har solceller som producerar el, andra har solskydd och övriga är transparanta eller färgade för att förstärka den bakomliggande fasaden i trä.

– Vi är oerhört stolta över att få skapa en byggnad för framtiden i Europas grönaste stad. Med vårt förslag “Under ett tak” får Växjö en ny mötesplats för alla, där människorna står i centrum. Byggnaden blir också hållbar utifrån ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, säger Klara Frosterud, ansvarig arkitekt på White arkitekter.

I juryns motivering står bland annat att White Arkitekters förslag ”redovisar en väl sammanhållen och karaktärsfull byggnad med ett starkt uttryck, en ny siluett och ett nytt signum för Växjö stad. Sammantaget är det vinnande förslaget en väl genomtänkt byggnad i alla delar som klarar att leva upp till Växjös krav och intentioner om en hållbar framtid.”

Illustration:  White arkitekter

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment