Varmt inomhus i kyliga Norden: energikrisen till trots

Varmt inomhus i kyliga Norden: energikrisen till trots

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Elkrisen till trots verkar hushållen i Sverige och Norden mycket mindre benägna att sänka inomhustemperaturen jämfört med hushåll än i andra europeiska länder. Det framgår av nya data från tado°, som är ledande i Europa inom smart temperaturkontroll.

Europeisk energibrist, skenande priser och oro inför vinterns uppvärmningskostnader har varit på mångas läppar den senaste tiden. Trots detta visar data från tado°s smarta termostater i svenska hushåll att vi svenskar, liksom våra grannar i Norge och Finland, i större utsträckning än de flesta andra länder lämnat termostaten på samma nivå som förra året.

 

I Danmark däremot har 74,9 procent av hushållen skruvat ner sina termostater jämfört med förra året. Den danska regeringen gick i början av vintern också ut med föreskrifter om en “maxtemperatur” för skolor och offentliga verksamheter på 19 grader. Även danska hushåll verkar ha tagit detta till sig och tado°s mätningar visar mycket riktigt att innetemperaturen i danska hem sänkts med ungefär en grad. I Sverige har råden varit mer svepande, och när det kommer till värme så har rekommendationerna för inomhustemperatur hållits oförändrade.

Svenska energibolag brukar hänvisa till att en sänkning av inomhustemperaturen med en grad leder till en besparing av värmeräkningen på ungefär fem procent. Med tanke på nuvarande prisläge innebär det en ovanligt hög summa, säger Henrik Svärd, försäljningschef på tado° i Sverige.
Utan rätt verktyg kan det vara komplicerat och tidsödande att ta mer detaljerad kontroll över sitt inomhusklimat och det innebär att många hushåll i stället låter allt puttra på som vanligt: ingen vill ju laborera för mycket med värmen fram och tillbaka eller riskera att frysa, fortsätter Henrik Svärd, försäljningschef på tado° i Sverige.


Störst förändring ser vi kanske föga förvånande runt mildare klimat i nedre delen av landet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på runt 18 grader, men Tados mätningar visar att svenskarna håller en genomsnittlig inomhustemperatur på närmare 20,5 grader. Det finns således ett visst utrymme att sänka inomhustemperaturen en aning utan att tumma på ett bekvämt och hälsosamt inomhusklimat.

I ett europeiskt perspektiv står uppvärmning för närmare 80 procent av hushållens energianvändning och i kalla länder kan den siffran vara ännu högre, även om det självklart är beroende av vilken typ av uppvärmning man har i bostaden. Men oavsett hur du håller uppe inomhustemperaturen under vintern finns det besparingar att göra genom att uppgradera termostat och element till ett smart system, säger Henrik Svärd.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.