Världens bästa skola när det regnar

LINK Arkitektur står bakom utformningen av Torslandaskolan F-6. Foto: Felix Gerlach

Världens bästa skola när det regnar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

LINK Arkitektur står bakom utformningen av Torslandaskolan, strax utanför Göteborg. Den nya grundskolan har hittills välkomnat 400 skolbarn, men är planerad för att rymma hela 600 elever i årskurs F-6 samt anpassad grundskola. Verksamheten är i full gång och i eftermiddag invigs skolan officiellt.

Torslandaskolan F-6 har hittills fått väldigt fina omdömen av såväl elever som personal. Den enorma skolgården tillför någonting alldeles extra och skolbyggnadens utformning skapar förutsättningar för en trygg och bra skolgång.

Vunnen arkitekttävling

LINK Arkitektur erhöll uppdraget efter en arkitekttävling som utlystes av Lokalförvaltningen vid Göteborgs stad. Byggnadens relativa småskalighet, projektets tema med vattnets väg och den väl bearbetade utemiljön framhölls särskilt.

Ur Göteborgs stads motivering:
Förslaget är genomarbetat och gör avstamp i platsen med en byggnad som signalerar småskalighet trots sin relativa storlek. Utemiljön är förslagets styrka. Den är välstuderad utifrån olika förutsättningar såsom flöden, årstider, och ålderskategorier (…) Förslaget utnyttjar möjligheten att behålla vattnet på tomten, vilket gör Torslandaskolan till världens bästa skola när det regnar.

Svensk-norskt arkitektteam

Ett svenskt-norskt arkitektteam sattes samman för att utforma den nya grundskolan. Med arkitekter, landskapsarkitekter och inredningsarkitekter från LINK Arkitekturs kontor i både Norge och Sverige har man utvecklat en 9 000 kvadratmeter stor skola med trygga, inspirerande och pedagogiska läromiljöer.

Annons

Byggnadsformen utnyttjar tomten effektivt och skapar ett tryggt inre gårdsrum som samlar de mest sociala funktionerna såsom fritids, grupprum och matsal. Klassrummen har utblick över utemiljöer och omvärld. Verksamheterna är planerade för att minimera korridorer och skapa rörelse genom öppna rum där elever och vuxna är trygga och sedda. En variation av platser, rum och vrår gör det möjligt för att hitta plats för olika aktiviteter, individer och behov.

Världens bästa skola när det regnar

I Göteborg regnar det var och varannan dag. Dessutom gör sig extremväder alltmer påmint. Det tog arkitektteamet fasta på och valde att se regnet som en tillgång. I linje med Göteborgs stads eget motto ”Världens bästa stad när det regnar”, som sattes inför 400-årsjubileet.

Från det att första droppen faller på taket löper regnvattnet som en blå tråd genom området och knyter samman skolgårdens zoner i ett lekfullt kretslopp innan det till sist infiltreras i våtmarken. Den trygga, lekfulla och lärorika skolmiljön framhäver vattnets naturliga kretslopp, dess kraft och betydelse. Vattnet, som starkt element i skolmiljön, syftar till att öka kunskaperna kring klimatförändringar i allmänhet och vatten i synnerhet. Att barnen, på ett lekfullt sätt, lär sig om kraftiga regn, översvämningar och infiltration har varit ledord i projektet. Skolans tydliga identitet ger både eleverna och boende i närområdet en viktig byggnad att vara stolta over.

LINK Arkitektur har varit ansvarig arkitekt från tävling till styrt förfrågningsunderlag vid totalentreprenad, med ansvar för arkitektur och landskapsarkitektur, gestaltning, fast inredning, programutveckling och genomförbarhet. Några av projektets tongivande arkitekter var Camilla Starkenberg, Sofia Lilja, Anna Espling Rolf, Erle Stenberg och Elin Bergqvist.

Totalentreprenör var Viedekke, med Tengbom som bygghandlingsarkitekt.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.