– Det är bra att riksdagen äntligen röstat ja till upphandlingslagarna och den motion som allianspartierna lagt fram, menar Sveriges Byggindustriers chefsjurist Olof Johnson.
Regeringens ursprungliga förslag var inte bra eftersom det är arbetsmarknadens parter och ytterst Arbetsdomstolen som ska tolka våra kollektivavtal, inte upphandlande myndigheter, menar BI’s chefsjurist.
– Det finns många utmaningar när det gäller offentlig upphandling inom bygg- och anläggningssektorn de närmaste åren. Det ska råda anbudskonkurrens och den konkurrensen ska vara sund. Det måste finnas möjligheter för små och medelstora företag att lämna anbud på offentliga kontrakt. Det måste också finnas viss flexibilitet i upphandlingsförfarandet. Det är därför glädjande att det nu införs ökade möjligheter till förhandling, uppdelning av kontrakt, maximala omsättningskrav, ökade möjligheter att ifrågasätta onormalt låga anbud och utesluta oseriösa leverantörer. Vi ser också positivt på regeringens tankar att tillvara det innovationskunnande som våra medlemsföretag har.
– Men det som kravställs i upphandlingarna måste vara tydligt, kopplat till kontraktsföremålet och följas upp. Tyvärr är otydligt kravställande och bristfällig uppföljning vardag, gynnar bara oseriösa företag och gör att skattebetalarna inte får valuta för pengarna.
– Regeringens lagförslag rörande krav på olika typer av kollektivavtalsvillkor i offentlig upphandling var en god tanke men inte bra underbyggt, inte förankrat i verkligheten och hade lämnat mycket komplicerade frågor att lösa för såväl landets alla inköpare som leverantörer. I ett byggprojekt kan det t.ex. finnas upp till 30 olika yrkeskategorier/kollektivavtal som omförhandlas löpande årsvis. Detta ska också ses i ljuset av att det kan vara oklart för de enskilda fackförbunden vilket kollektivavtal som är tillämpligt för ett visst arbete och att arbetsmarknadens parter har olika uppfattning om hur avtalen ska tolkas. Den svenska modellen bygger dessutom på att myndigheter inte ska tolka kollektivavtalen utan det är förbehållet arbetsmarknadens parter. Undantaget är Arbetsdomstolen men där är majoriteten av ledamöterna utsedda av parterna. För att få verklig ordning och reda i offentlig upphandling krävs att kommunerna gör bra upphandlingar och följer upp dem på ett lika professionellt sätt. Verktygslådan finns på plats. Använd den, avslutar Olof Johnson.