Vägledning i social hållbarhet fokuserar på affärs- och samhällsnyttan för fastighetsägare

Vägledning i social hållbarhet fokuserar på affärs- och samhällsnyttan för fastighetsägare

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Hållbarhetskrav ställs idag på alla fastighetsägare och den sociala hållbarheten har i allt högre grad blivit en del av affärsstrategin. Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete kan leda till såväl affärsnytta som samhällsnytta och berör flera olika fokusområden; från medarbetare och samarbetspartner till byggnader, kvarter och samhället i stort.

För att veta i vilken ände man som fastighetsägare ska börja har Fastighetsägarna tagit fram en vägledning i social hållbarhet som lanseras idag. Ett hållbart fastighetsföretagande handlar om att ta ett helhetsansvar för sin verksamhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv. Grundläggande i den sociala hållbarheten är göra positiv påverkan på samhället med människan i fokus. Människor ska uppleva trygghet, trivsel och social utveckling i vardagen och här har fastighetsä­gare både möjlighet och skyldighet att bidra. Samtidigt är social hållbarhet en förutsättning för att företag ska vara långsiktigt affärsmässigt framgångsrika.

Stöd med handfasta tips

– Det handlar om att skapa värde genom social hållbarhet. Fastighetsägare har en alldeles unik position i hållbarhetsarbetet eftersom vi kan verka långsiktigt både i, utanför och runt omkring byggnaderna, säger Cecilia Fredholm Vaarning, chef hållbara affärer på Stena Fastigheter och ordförande i Fastighetsägarnas Hållbarhetsråd.

Vägledningens syfte är att vara ett stöd till fastighetsbranschen med handfasta tips på hur man som fastighetsföretag kan påbörja eller fortsätta sitt hållbarhetsarbete. Det konkretiserar fastighetsägarens ansvar och möjligheter kring social hållbarhet och understryker affärs- och samhällsnyttan för bolaget. Innehållet utgår från en modell som på ett enkelt sätt hjälper fastighetsföretag – oavsett storlek – att kartlägga och prioritera i sitt arbete, göra det skalbart, kommunikativt och mätbart.

Ett inspirerande kunskapsnav

Vägledningen för social hållbarhet är framtagen av Fastighetsägarnas Hållbarhetsråd. Sedan 2019 har Fastighetsägarna samlat ett antal fastighetsbolag i ett expertråd med uppgift att vara bollplank, kunskapsnav och inspiratör till branschen. Rådets arbete formas av medlemmarna och utvecklas ständigt för att återspegla de utmaningar som fastighetsägare står inför. Rådets arbetsgrupp för social hållbarhet driver policy- och strategifrågor inom den sociala dimensionen av hållbar utveckling. De har tagit fram denna vägledning med rekommendationer, konkreta verktyg och goda exempel för att stötta och utveckla den sociala hållbarheten i fastighetsbranschen.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.