Utsläppen har ökat i 47 svenska kommuner sedan Parisavtalet 2015

Foto: WWF

Utsläppen har ökat i 47 svenska kommuner sedan Parisavtalet 2015

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

WWF har i samarbete med flera aktörer tagit fram ett verktyg som kan visa den lokala utvecklingen av klimatutsläpp i Sverige, och vad som krävs för att klara målen. Undersökningen visar att utsläppen av växthusgaser ökat i 47 av landets kommuner sedan Parisavtalet skrevs under 2015.

– Med klimatkollen.se vill vi belysa det faktum att Sverige underlevererar i klimatarbetet. Med enkel officiell statistik på utsläppstrenden kan vi hjälpa svenska kommuninvånare att se att vi är långt ifrån vad som krävs för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Sedan 2015 har Sveriges nationella utsläpp minskat med i snitt 1,19 procent. För att vara i linje med Parisavtalet och koldioxidbudgeten som motsvarar 1,5 graders uppvärmning krävs en årlig nationell utsläppsminskning med 21 procent från 2022.

Annons

– Med nuvarande takt i klimatarbetet är vi på väg att spränga jordens budget för hur mycket vi kan släppa ut om vi ska hålla oss till Parisavtalet.

Klimatkollen är framtagen av Klimatbyrån i samarbete med WWF och andra aktörer, tillsammans med techexperter från Climate View och iTeam. Verktyget ger allmänheten möjlighet att se hur utvecklingen går i den egna kommunen och vilken lokal utsläppsminskning som kommer att krävas för att leverera på Parisavtalets 1,5-gradersmål baserat på historiska utsläppsdata.

– Inför höstens val vill vi ge landets väljare en ärlig redogörelse för hur det faktiskt går med utsläppsminskningen i Sveriges kommuner. Det vi kan visa är att det krävs åtgärder som är många gånger större än vad som hittills skett runt om i landet, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.