Uppsalas nya NollCO2-certifierade bostadshus står klart

Uppsalas nya NollCO2-certifierade bostadshus står klart

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

De första hyresgästerna är på plats i det nya flerfamiljshuset i Sävja, strax söder om Uppsala. Här har LINK Arkitektur utformat en byggnad helt i trä i samarbete med Skandia Fastigheter och Wästbygg Gruppen. LINK Arkitektur har arbetat med projektet från detaljplan till färdig byggnad.

– Vi gratulerar Skandia Fastigheter till sitt första trähus! Denna typ av uppdrag, med höga ambitioner för såväl arkitektonisk kvalitet som hållbarhet, är något som vi verkligen välkomnar. Jag är glad över att efterfrågan ökar stadigt och att vi kan ta med oss erfarenheterna från detta projekt in i våra nya uppdrag, berättar Sebastian Lindqvist, ansvarig arkitekt för projektets senare skeden.

Det nya femvåningshuset rymmer 47 hyresbostäder om 1–3 ROK och i ligger i ett naturskönt område med en av Uppsalas största skogar och fina strövområden inpå husknuten. Tillsammans med intilliggande flerbostadshus och radhus utgör trähuset en fin blandning av befintligt och nytt.

NollCO2-certifierad och helt i trä

Ambitionen att uppnå klimatneutralitet har präglat hela processen från gestaltning till materialval. Målet var att uppnå NollCO2, en av världens tuffaste hållbarhetscertifieringar. I korta drag innebär det att samtliga utsläpp som uppstår under produktion och drift av projektet måste hållas så låga som möjligt och återstoden kompenseras sedan av förnybar energi. Plus minus noll.

Arkitektkontoret har strävat efter att optimera byggnaden utifrån val av material, tekniska system och energikällor. En energieffektiv byggnad, anpassad till topografin och naturen, är nu på plats. Byggnaden är uppförd helt i trä och har också försetts med återbrukade fönster. Gestaltningen utgår från husets förhållande till solen och både solinstrålning och soltillgång är optimerade med hänsyn till gården och lägenheterna samt solenergi på taket. Den nya byggnaden hämtar inspiration från landsbygden och sitt materialuttryck från naturen. Kvarteret Mösseberg präglas av mötet mellan stad och natur och tomtens nya utformning bygger på ett återbrukskoncept där material och vegetation bevaras, återanvänds eller omplanteras.

I juni fick projektet sitt certifikat och Skandia Fastigheter kunde inviga sitt första trähus.

Sponsrat innehåll från Prodikt
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.