Tryggheten ökar i Granängsringen – nu fortsätter satsningen

Tryggheten ökar i Granängsringen – nu fortsätter satsningen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Satsningen på att öka tryggheten i Granängsringen förlängs med ytterligare tre år. Ett uppskattat initiativ som leder till förbättringar.

– Jag är väldigt glad över att vi kan fortsätta trygghetsarbetet i området. Mycket går åt rätt håll men vi behöver göra mer, säger Tomas Olausson, chef för Tyresös fritidsgårdar och samordnare för satsningen.

Sedan 2019 arbetar Tyresö kommun tillsammans med Tyresö Bostäder, boende, föreningar, polis och näringsliv för att öka tryggheten i Granängsringen. Målet är både att boende ska kunna röra sig fritt i sin hemmiljö utan att vara rädda och att kommunens övriga invånare uppfattar området som tryggt och inbjudande att vistas i. I Granängsringen finns till exempel tennisbana, multisportplan, bangolf, utegym och fritidsbank, liksom affärer.

Belysning viktigt

Sedan satsningen inleddes har den upplevda tryggheten i området ökat med 11 procent enligt Tyresö Bostäders trygghetsmätningar, samtidigt som skadegörelsen har minskat. Nöjdheten med utebelysningen har ökat med 19 procent.

– Tyresö Bostäder har gjort stora investeringar i Granängsringen och satsat resurser på såväl ökad synlighet som riktade trygghetsskapande åtgärder som bättre belysning, trygghetsbeskärning av träd och buskar samt ett nytt passagesystem. Vi ser fram emot att fortsätta detta viktiga arbete framöver, säger Marie Reinius, tf vd på Tyresö Bostäder.

Positiv utveckling men fortfarande utmaningar

Även om flera punktinsatser gett effekt så är det viktigt att arbeta långsiktigt menar Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg på Tyresö kommun. Satsningen behöver även inkludera faktorer som handlar om att förbättra människors hälsa och levnadsvillkor.

– Här är samverkan jätteviktigt och det är hoppfullt att vi är många som just samverkar i den här satsningen. Vi ser en positiv utveckling i området men det finns ännu problem med droghandel och missbruk vilket skapar otrygghet, säger Isa Strandberg.

Allaktivitetslokal öppnar inom kort

Under hösten öppnar en allaktivitetslokal i området som inte bara boende kommer kunna använda utan även verksamheter som kulturskola, föreningar och fritidsgårdar. I lokalen kommer det även finnas ett bemannat café.

Annons

– Äntligen kommer lokalen kunna börja användas. Vi hade otur med vattenläckor och allt blev försenat men vi hoppas kunna kicka igång verksamheter denna höst, säger Tomas Olausson.

Röster från boende i Granängsringen

”Jag trivs bra i Granängsringen. Det är ett härligt område där det finns mycket att göra för barnen. Jag har noterat att det är en del polisinsatser men själv känner jag mig trygg. Jag tycker också att det är tryggt för mina barn här.”

Mikael

”Jag har bott här med min familj i 5 år. Jag älskar området och trivs med grannarna. Vi är glada över minigolfbanan och utegymmet men det känns inte tryckt med gäng som hänger i trappuppgångarna. Barnen blir rädda och jag vill inte att de går ut själva.”

Jessica

”Det funkar att bo här, det är ett schysst område. Men det märks att det är lite olika känslor och upplevelser beroende på vart man bor.”

Meno

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.