Tre hållbara steg mot en klimatsmart byggindustri

Tre hållbara steg mot en klimatsmart byggindustri

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Listan över hållbara initiativ i byggbranschen är många men faktum kvarstår att byggindustrin genererar hela 37% av de årliga globala CO2-utsläppen. För att bryta utvecklingen så behöver branschen accelerera sin digitala resa och ge utrymme för förändring, detta menar Per-Erik Åstrand, Country lead för AEC i Norden på SoftwareOne.”Det är vårt uppdrag att visa på möjligheterna, nyttan och den skillnad som vi tillsammans kan göra”.

Återvinningsbara byggmaterial, minskat materialavfall, bättre beslutsunderlag, cirkulärt byggande – facit på en mer hållbar byggindustri finns redan tillhands, så även metoder och lösningar på svaren. En cirkulär byggindustri beräknas tex. spara 1,14 Gigaton i utsläpp och 3,55 Gigaton i materialanvändning. Så hur och var bör branschen börja?

– Att i högre grad digitalisera sin verksamhet är grunden för en mer hållbar industri och digitalisering i sig kräver förändringsarbete. Ny teknologi innebär ofta nya arbetssätt och därför måste också alla medarbetare inkluderas och förstå värdet av det som görs, och inte minst varför. Statistiken över byggbranschens miljöpåverkan talar sitt tydliga språk vilket gör det omöjligt att blunda för frågan och inte ge utrymme för utveckling, säger Per-Erik Åstrand, Country lead för AEC i Norden på SoftwareOne.

Viktig digitalisering och medvetenhet om miljöpåverkan

Felberäkningar uppskattas utgöra mellan 5% till 15% av ett byggprojekts totala kostnad. Kostnader som blir följden av felaktig information som leder till omarbetningar som i sin tur genererar byggspill. Genom att digitalisera sitt informationsflöde och sluta arbeta i silos, med olika verktyg för olika faser, så kommer beslutsunderlagen bli bättre och ge positiv effekt på både miljöpåverkan, tidsplaner och sista radens kostnader. När alla intressenter ges tillgång till ständigt uppdaterad och korrekt information minimeras missförstånd och så också kostsamma ändringar och materialavfall som direkt konsekvens.

Annons

Genom att koppla Co2 data till övriga parametrar så kan hållbarhetsarbetet integreras och bli en del av byggprocessen i stort. När olika alternativ kan optimeras genom att ställa Co2-avtryck i relation till materialval och kostnader så ges ett mer relevant värde att navigera efter. Ett sätt för att skapa bättre medvetenhet om vilken påverkan vardera material och byggmetod för med sig vad gäller koldioxidavtryck.

Möjliggör cirkulärt byggande

Ett digitalt materialpass kopplat till en 3D-modell kan ge insikt i vilka material som kan återanvändas och gå från avfall till råmaterial i ett nybyggnadsprojekt. Genom att tidigt implementera teknik som registrerar vilka material som används i en byggnad, och vilka av dessa material som är cirkulära, så kan omställningen mot ett mer hållbart samhälle stödjas.

SoftwareOne är en global leverantör av molnbaserad teknologi med verksamhet i 90 länder runtom i världen. För cirka två år sedan ingick bolaget ett partnerskap med RIB Software, ägt av Schneider Electric, i syfte att tillsammans accelerera takten av digitalisering i byggbranschen. Resultatet blev branschens första vertikala molnplattform, MTWO.

MTWO är en för byggindustrin bransch-specifik molnplattform som kopplar samman arbetsteam, data och processer och möjliggör för smartare beslutsfattande genom byggprojektets hela livscykel och alla faser. Från inköp, logistik, design och konstruktion till hållbarhetskrav och förvaltning. MTWO bygger på Microsoft Azure och erbjuder fler än 2 000 API-integrationer samt en skalbar IT-arkitektur, vilket innebär att teknologin kan växa med företagets behov. Plattformen är framtidssäkrad med strategisk utveckling av artificiell intelligens (AI) där data blir en av de mest värdefulla tillgångarna.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.