Tre finalister tävlar om byggbranschens jämställdhetspris

Tre finalister tävlar om byggbranschens jämställdhetspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kvalitetsgranskning av jämställdhetsarbete, Snickarpodden och Byggkurage är de tre finalister som har valts ut till Jämställdhetsbygget 2020, byggbranschens jämställdhetspris.

För andra året i rad delas Jämställdhetsbygget, bygg- och anläggningsbranschens jämställdhetspris ut. Projektet drivs i samarbete mellan Byggföretagen och de fyra unga kvinnor som startade det med syfte att uppmärksamma initiativ som tas för en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch.

– Det är andra året som priset delas ut och vi är glada över alla nya, spännande initiativ som har nominerats från olika håll. Juryn har enats om tre finalister, som alla på ett inspirerande sätt har bidragit till förändringar i branschen, säger Pauline Diurson Runfors, projektledare för Jämställdhetsbygget.

Policy för säkrare arbetsplats

JM:s snickarlärlingar Linn och Sussie berättar om vardagen på bygget och erfarenheter från lärlingstiden på JM i Snickarpodden, en av de tre finalisterna. Podden ger enligt juryn, på ett modernt, underhållande och ocensurerat sätt, en avslappnad och ärlig bild av hur det är att vara ny i byggbranschen. Samtidigt slår den hål på fördomar och lyfter utmaningar, vilket bidrar till att fler kvinnor söker sig till branschen. Som exempel har podden bidragit till att ansökningarna till JM:s traditionella lärlingsprogram för kvinnor har ökat med över 300%.

Annons

Myndigheten för Yrkeshögskolan kvalitetsgranskar hur utbildningar främjar jämställdhet mellan könen och hur de bidrar till att bryta traditioner i fråga om könsbundna utbildnings- och yrkesval. Arbetet har gett effekt: antalet kvinnor på samhällsbyggnads- och byggteknikutbildningarna har ökat mellan 2017-2018 med 41% (SCB 2018). Eric Larsson Bygg har jobbat aktivt med att förändra kulturen på arbetsplatsen och har tagit fram policyn Byggkurage för att skapa tryggare, trevligare och säkrare byggarbetsplatser. Lärdomarna har även publicerats på en publik plattform, så att hela branschen kan ta del av dem.

– Årets nomineringar speglar vad som har dominerat jämställdhetsarbetet inom byggbranschen 2019. Dels ser vi att fler företag startar nätverk för kvinnor i branschen och att det har lett till att konkreta åtgärder tas som gagnar allas arbetsmiljö, t ex nya typer av byggbodar. En annan spaning är att det har skapats nya arenor för jämställdhetsfrågor via sociala medier. Bland de nominerade har vi i år även influencers från branschen, som Sandra Mobaraki (@Byggsandra), Amanda Eklund på Serneke och Amanda Borneke på CS Riv & Håltagning AB, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Vinnaren av Jämställdhetsbygget 2020 koras under Aktuell Hållbarhets Byggforum den 31 mars.

JMs snickarlärlingar Susanne Wacklin och Linn Gergi i Snickarpodden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.