Toppmodern trähusteknik i kvarteret Råttan på Södermalm

Illustrationsbild över Kv Råttan med ny takvåning (brunt hus på vänster sida med balkonger)

Toppmodern trähusteknik i kvarteret Råttan på Södermalm

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under 2023 startade den fullskaliga ombyggnationen i kvarteret Råttan 13. Huset får en påbyggnad i toppmodern trähusteknik med två plan och 23 nya lägenheter – ett efterlängtat tillskott av bostäder på attraktiva Södermalm. Det här är ett av Einar Mattssons hittills mest avancerade ROT-projekt.

Utmanande renovering mitt i citytrafiken

Kvarteret Råttan är en hörnfastighet vid korsningen Krukmakargatan – Torkel Knutsson-gatan som Einar Mattsson byggde år 1960. Där jobbas det för högvarv med koncernens hittills mest avancerade ROT-projekt. En ombyggnation som är lika mycket nyproduktion – här renoveras 75 befintliga lägenheter samtidigt som 23 nya byggs ovanpå huset. Byggdelen av projektet startade under 2023 och huset ska vara färdiginflyttat till sommaren 2025 – två våningar högre och ståtligare än originalet.

Redan från trottoaren märks det att projektet Råttan är ett lite annorlunda ROT-projekt. Ovanpå huset finns ett mäktigt väderskydd som skvallrar om att stora saker händer däruppe. Intill på gatan står en tornkran och en bygghiss. I övrigt är etableringen minimal förutom staket och byggställningar kring fastigheten.

Annons

Gigantiskt träpussel med avgörande tidsplanering

Det speciella med ROT-projektet är att två nya våningar med lägenheter byggs ovanpå den befintliga huskroppen. En komplicerande omständighet är att tunnelbanan går under huset, vilket medfört viktbegränsningar för påbyggnaden. Lösningen blir en prefab-konstruktion i KL-trä som byggs ovanpå ett nytt bjälklag av stålbalkar.

– Det roligaste är den nya träkonstruktionen. Ett gigantiskt pussel av stora träelement där de olika delarna monterats ihop med stor precision. Vår största utmaning är tidsplaneringen, avslutar platschef Kenny Hult.

Den byggtekniska delen är både intressant och komplex, men det som utmanar mest är logistiken. Det finns ingen plats för mellanlagring på gatan vilket gör att det gamla taket behövde rivas och lyftas ner med tornkranen direkt på lastbil, för att på så vis ge plats åt allt det nya material som lyfts upp. Det går bara att ta emot en transport åt gången och därför är tidsplaneringen helt avgörande.
Att utöka lägenhetsbeståndet på det här viset ger stora möjligheter för fastighetsägare i city.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.